Universiteit Leiden

nl en

Juridische kennis als gereedschap om mensenrechten te verbeteren

Alumna Nadeshda Jayakody (25) uit Australië studeerde cum laude af in Human Rights Law en loopt nu stage in Londen. Wat heeft ze in Leiden geleerd dat nu goed van pas komt? ‘Ik moest doen alsof ik al voor een ngo werkte.’

Waar kom je vandaan?

‘Ik groeide op in Sri Lanka en verhuisde met mijn familie naar Australië toen ik zeven jaar was. We zijn geen vluchtelingen, maar ik heb altijd een bijzondere belangstelling gehad voor de positie van achtergestelde mensen. Daarom heb ik veel vrijwilligerswerk gedaan in Australië en met vluchtelingen gewerkt. Mijn familie woont in Sydney en ik besloot daar als bachelorstudent rechten te studeren omdat ik met juridische kennis mensen wil helpen.’

Waarom koos je na je bachelor voor Leiden?

Nadeshda Jayakody (rechts) .

‘Er zijn in Australië niet veel mogelijkheden om een master in Human Rights Law te doen. Bovendien is een Australische master heel prijzig; het collegegeld bedraagt ongeveer 21.000 euro. Daarom zocht ik naar een geschikte master in het buitenland. Vooraf had ik eerlijk gezegd nog nooit gehoord van Leiden. Maar toen ik de Europese universiteiten bestudeerde, sprong Leiden eruit vanwege het goede studieprogramma van International Human Rights Law en de goede reputatie overall. Daarom vroeg ik de Leiden Excellent Scholarship aan en gelukkig kreeg ik de beurs!’

In welk opzicht verschilt Leiden met jouw universiteit in Sydney?

‘Ik waardeerde de relatief kleine werkcolleges met ongeveer 15 studenten – in Sydney waren het er meestal 30. De kleinere omvang maakte het mogelijk om met de hoogleraar te spreken en veel vragen te stellen. En natuurlijk zijn de afstanden heel klein in Leiden. In Sydney moest ik wel een uur reizen van mijn familiehuis naar de universiteit. In Leiden woonde ik in een studentenhuis en kon ik via het historische centrum eenvoudig naar de universiteit wandelen. Ik had het er erg naar mijn zin. Het enige dat ik betreurde was dat er geen Nederlandse studenten in mijn masters zaten – mijn medestudenten kwamen voornamelijk uit andere Europese landen. Maar gelukkig maakte ik Nederlandse vrienden in de lokale vrijwilligersgroep van Amnesty International.’

Wat doe je nu en wat zijn je ambities?

‘Ik heb een stage afgerond bij de International Bar Association’s Human Rights Institute in Londen. Dat was een geweldige kans en nu begin ik in Londen aan mijn tweede stage bij het Bingham Centre for the Rule of Law. Hopelijk vind ik hierna een baan in een ontwikkelingsland. Ik zou ook graag naar Sri Lanka willen gaan want er moet nog veel gebeuren om daar de juridische positie van gewone mensen te versterken. Gelukkig heb ik nog steeds een sterke band met de Universiteit Leiden: ik heb nog altijd contact met hoogleraren en medestudenten en kan hen altijd om advies vragen als ik dat nodig heb.’


 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.