Universiteit Leiden

nl en
Rob Overmeer

‘In de ideale wereld recyclen we alles’

Als Plastic Soup Surfer maakte Merijn Tinga in 2016 nieuws. Met windkracht 6 waagde de Leidse bioloog de overtocht naar Engeland, op een draagvleugel-kiteboard van statiegeldflessen. Interview met een Leidse kunstenaar, een strijder tegen de plastic afvalberg, en een zoekende vader.

Tinga, afgestudeerd in 1996, bracht in 2014 de Plastic Soup Surfer tot leven, de duurzame variant op David Bowie’s Ziggy Stardust, die op zoek is naar manieren om de berg plastic afval te laten slinken.

Voordat je aan de slag ging met je zelfgebouwde board was je toch al maatschappelijk geëngageerd kunstenaar?

‘Ja, maar meer omwille van de kunst zelf. Na de eeuwwisseling wilden we als groep jonge Leidse kunstenaars de kunst ontdoen van zijn elitaire context. Het begon met een setje beitels waarmee we palen op het strand gingen bewerken. Later gingen we grote sculpturen illegaal in de openbare ruimte plaatsen. In feite waren we nog erg bezig met de vraag wat kunst is, of zou moeten zijn. Het collectief had een prachtige naam: Kunst Uitschot Team. De afkorting deed het goed als krantenkop.’

Wanneer zijn je artistieke ambities ontstaan?

‘Ik denk rond 2000. De grootste omslag in mijn leven was misschien wel de keuze om toen met een kiteboard naar Marokko te fietsen. Ik had na mijn studie een paar jaar als biologiedocent lesgegeven aan het Rijnlands Lyceum. Doceren was leuk, maar ik beleefde een school ook als een beperkte omgeving. Ik was eind twintig en lag daar maar als een rots in de beek. De scholieren waren als het water dat om me heen stroomde. Daarbij heeft doceren voor mij ook veel weg van beheersen, chaos voorkomen. Terwijl mijn hart ligt bij inspireren, experimenteren. Ik nam ontslag en een vriend raadde me toen aan om met mijn board te gaan fietsen naar Marokko. Was nog best een hele klus. Nadat ik alle schepen achter me had verbrand – m’n toenmalige vriendin vaarwel gezwaaid, kamer onderverhuurd – vond ik mezelf met pijnlijke knieën terug op de Haringvlietbrug. Op een fiets met tachtig kilo bagage achter me. Dat was een heftig gevoel, en dat heb ik wel vaker gehad. Bijvoorbeeld in de regen op een kronkelig bergweggetje langs de Spaanse noordkust. Maar ik ontdekte in Marokko wel dat ik iets anders met mijn leven wilde.’

En toen?

‘Ik werd niet gelijk kunstenaar, maar ging wel experimenteren. Er volgde een periode waarin ik veel verschillende dingen deed, van werken in een discotheek tot varen als begeleider van gehandicapten op een zeilschip tussen Nederland en Zweden. Ik heb daar mijn huidige vrouw leren kennen. En het mooie was ook dat ik drie weken op en twee weken af was. Bij een vriend op zolder maakten we beeldhouwwerk. Verder tekende ik, en ik maakte veel muziek.’

Lees verder in ons gratis alumnimagazine Leidraad.

Teken de petitie

Statiegeld op kleine drankverpakkingen zorgt ervoor dat de hoeveelheid plastic in zee sterk afneemt. Merijn Tinga startte een petitie om de Tweede Kamer daarvan te overtuigen. Wil je de petitie ook tekenen, surf dan naar plasticsoupsurfer.org.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.