Universiteit Leiden

nl en

Spitsuur in het Academiegebouw: recordaantal promoties

Een recordaantal van 417 promovendi verdedigde in 2016 het proefschrift. Hoeveel daarvan waren cum laudes? Waar gingen de stellingen over? Over het nut van poepluiers bijvoorbeeld. Lees de cijfers en feiten over promoveren in 2016.

Stijging van bijna een kwart

Het was vaak spitsuur in het Academiegebouw in 2016: een komen en gaan van zenuwachtige promovendi die anderhalf uur later opgetogen proostten met hun trotse aanhang. Terwijl ondertussen de volgende promotiestoet zich al aandiende. Maar liefst 417 promoties waren er in 2016 en dat is een record. In 2011 waren het er nog 334 en sindsdien nam het aantal ieder jaar toe. Een stijging van bijna een kwart in 6 jaar tijd. 

Cum laude, man-vrouw, herkomst, leeftijd

Mannelijke promovendi waren in 2016 licht in de meerderheid: 220 mannen tegenover 197 vrouwen. Twintig proefschriften kregen het predicaat cum laude (6 vrouwen en 14 mannen). Van alle promovendi  was 44 % geboren in het buitenland en ze kwamen uit alle hoeken van de wereld: van Albanië tot Zuid-Afrika. China leverde de meeste promovendi (25), gevolgd door de Verenigde Staten (13). Ook hele kleine landen zoals Brunei en Timor (beiden Zuidoost-Azië) waren met 1 promovendus vertegenwoordigd. De jongste doctor was 25 jaar, de oudste 64. 

Een promotiecommissie met onder andere hoogleraar Rob de Wijk (tweede van rechts).

Geneeskunde grote koploper

Het aantal promoties verschilde traditiegetrouw sterk per faculteit. Dat heeft te maken met de grootte van de faculteit en de promotietraditie van de vakgebieden. Koploper was geneeskunde met 145. Daarna kwamen respectievelijk Wiskunde en Natuurwetenschappen (121), Geesteswetenschappen (72), Rechtsgeleerdheid (33), Sociale Wetenschappen (29), Archeologie (12) en, onze jongste faculteiteit:  Governance and Global Affairs (5). 

Ook promovendi mogen hun handtekening zetten in het Zweetkamertje.

Stellingen: van conclusies tot poepluiers

In Leiden zijn promovendi verplicht op een los vel stellingen bij het proefschrift te voegen. Die moeten over de inhoud van het proefschrift gaan. Maar de laatste paar mogen ook gaan over andere, luchtiger onderwerpen. In 2016 schreven veel promovendi over het werken aan een proefschrift: ‘Een poepluier is hét medicijn tegen promotiestress’, stelde natuurkundepromovendus Bastiaan Florijn. En de Maleisische biologiepromovendus Zarinah Waheed schreef: 'Riding a bicycle is like writing a thesis; there is joy in the journey.' Ook nam menig promovendus citaten van bijvoorbeeld beroemde schrijvers of wetenschappers over als stelling. Dat is te makkelijk, vond het College van Promoties, legt rector Carel Stolker uit. ‘Vanaf 8 februari 2017, de dag van de dies, moet dat anders. Citaten mogen alleen nog gebruikt worden als de promovendus er een eigen draai aan geeft als stelling.’ 

De commissie met Habibie (rechts van Carel Stolker) staat voor het beeld van Hoesein Djajadiningrat. Hij was de eerste Indonesiër die in 1913 in Leiden promoveerde.

Stelling bij de verdediging

Soms moesten promovendi hun stelling verdedigen tijdens de promotie. Zoals Achmad Adhitya, de ‘schoonkleinzoon’ van Habibie, oud-president van Indonesië. Hij poneerde een interessante stelling gezien zijn invloedrijke schoonfamilie: ‘Beleidsmakers nemen betere beslissingen wanneer hun beslissingen gebaseerd zijn op wetenschappelijk bewijs. Het integreren van wetenschap en politiek vormen een cruciale factor om vooruit te komen.’ Over deze stelling ging bij de verdediging ook de laatste vraag van een commissielid. Dat refereerde aan politici die wetenschap ‘ook maar een mening vinden’.  Adhitya verwees direct naar Habibie die ook aanwezig was in de Senaatskamer. ‘Sommige politici, zoals de opa van mijn vrouw, geloven wél dat technologie en wetenschap goed zijn voor de maatschappij.’ 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.