Universiteit Leiden

nl en

LUF Lustrumsubsidies: onderzoek naar fataal geweld en dove families in Afrika

Onderzoeken naar 25 jaar fataal geweld in Nederland en naar taalsocialisatie van dove families in Afrika krijgen subsidie van het Leids Universiteits Fonds (LUF).

Lustrumcadeau

De twee projecten krijgen elk 125.000 euro subsidie. Dit is een cadeau van het LUF ter ere van het lustrum van de Universiteit Leiden in 2015. De subsidie is bestemd voor nieuwe, interfacultaire onderzoeks- of onderwijsprojecten. Uit de zes ingediende aanvragen zijn onlangs deze twee projecten geselecteerd.

Fataal geweld

Het project 25 jaar fataal geweld in Nederland voorziet moordzaken van de afgelopen 25 jaar en de achtergrond van moordenaars van wetenschappelijke duiding. De onderzoekers, dr. Marieke Liem en prof.dr. Lenneke Alink, verzamelen informatie over alle moorden, de slachtoffers en de daders door gegevens afkomstig van diverse politie- en justitiebronnen te koppelen en te verifiëren. Doel van het onderzoek: een dataset van alle moorden, een reeks van Studium Generale-lezingen, een overzichtsboek voor een breed publiek en een serie wetenschappelijke artikelen. Bij dit onderzoek werken de faculteiten Governance and Global Affairs en Sociale Wetenschappen samen.

Dove families in Afrika

Hoe werkt taalsocialisatie bij dove families in Afrika? Hoe leren kinderen daar taal en taalgebruik? De overdracht van ouder naar kind verschilt per cultuur. In vijf Afrikaanse landen gaan Leidse onderzoekers, samen met dove en horende onderzoekers ter plekke, de patronen in taaloverdracht in deze unieke subcultuur onderzoeken. Dit onderzoek van prof.dr. Maarten Mous, dr. Victoria Nyst en prof.dr. Judi Mesman zal resulteren in een geannoteerde database. Bovendien biedt het getalenteerde dove mensen in Afrika nieuwe kansen voor academische ontwikkeling. Bij dit onderzoek werken de faculteiten van Geesteswetenschappen en Sociale Wetenschappen samen.

Donaties van alumni

Deze innovatieve onderzoeken zijn mogelijk dankzij donaties die het LUF van betrokken Leidse alumni ontvangt. Siep Wijsenbeek, directeur van het LUF: ‘Dit is een van de manieren waarop het LUF meehelpt om de Universiteit Leiden haar aantrekkingskracht op toekomstige generaties ambitieuze studenten en onderzoekers te laten behouden.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.