Universiteit Leiden

nl en

Koning opent nieuwe vleugel Leidse instrumentmakers School

Koning Willem-Alexander opende op 6 december 2016 de nieuwbouw van de Leidse instrumentmakers School. Studenten van deze vakopleiding maken onder andere instrumenten voor wetenschappelijk onderzoek.

Vragen aan studenten

De koning werd snel aan het werk gezet in deze nieuwe vleugel op het Bio Science Park: met een beschermbril op blies hij glas bij open vuur, bevestigde geleidende draadjes en draaide schroefjes aan. Met behulp van de studenten maakte hij twee sleutels, symbool van de stad Leiden, lichtgevend. Ondertussen stelde de koning in de werkplaats veel vragen. Over de hoogwaardige apparatuur waarmee de studenten werken en waar de door hun gemaakte instrumenten terechtkomen. 

Met behulp van studenten maakt de koning de twee sleutels, het symbool van de stad Leiden, lichtgevend.

Pollensniffer LUMC

De Leidse Instrumentenmakers School  (LiS) is een mbo-vakschool voor precisietechniek en bestaat dit jaar 115 jaar. De afgestudeerde instrumentenmakers bouwen instrumenten voor de medische sector, de lucht- en ruimtevaart, de hightechindustrie en de universitaire onderzoekswereld. Studenten van de school maakten onder ander de zogenoemde pollensniffer voor het LUMC die pollen meet en uiterst gevoelige meetapparatuur voor het onderzoek naar microben zoals bacteriën en schimmels. De nieuwbouw is mede mogelijk gemaakt dankzij een bijdrage van de Universiteit Leiden en diverse andere partners (zie kader). 

Studenten vertellen over hun werk. Rechts van de koning staat directeur Dick Harms.

Oprichter Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes

De link met de universiteit bestaat al sinds de oprichting van het LiS in 1901. De Leidse hoogleraar en Nobelprijswinnaar Heike Kamerlingh Onnes richtte de school destijds op omdat hij en collega-wetenschappers vakmensen nodig hadden die instrumenten voor natuurkundig onderzoek konden ontwikkelen. 

De instrumentenmakerschool begin 20e eeuw.

Ontdekkingen dankzij verfijnde apparatuur

De bijzondere school is met 380 studenten de kleinste mbo-opleiding van Nederland. Maar de vraag naar deze technische specialisten neemt toe. Daarom was er nieuwbouw nodig om meer studenten te kunnen opleiden en de modernste onderwijsfaciliteiten aan te bieden. Ook hoopt de school in 2017 een hbo-opleiding te starten. De koning prees de studenten om hun bijzondere vakkennis. Ook directeur Dick Harms benadrukte dat. De instrumentenmakers stellen wetenschappers in staat ontdekkingen te doen dankzij hun verfijnde apparatuur. 

(LvP/Foto's Monique Shaw)

De nieuwbouw is gerealiseerd dankzij een groeiconvenant tussen de LiS, de gemeente Leiden, de Universiteit Leiden, het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen, vertegenwoordigers van het bedrijfsleven en de Stichting UTOPA. Het groeiconvenant vertegenwoordigt ruim 9 miljoen euro, grotendeels in geld maar ook in natura: machines, materiaal, projecten, stageplaatsen en gastdocenten. 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.