Universiteit Leiden

nl en

Caroline Waerzeggers benoemd tot hoogleraar Assyriologie

Caroline Waerzeggers is sinds 1 september hoogleraar Assyriologie. Vanaf januari 2017 geeft zij leiding aan een nieuw project over de opkomst van het Perzische Rijk, dat wordt gefinancierd door de European Research Council (ERC).

Caroline Waerzeggers

Het eerste megarijk

Het project draagt de naam ‘Persia and Babylonia: Creating a New Context for Understanding the Emergence of the First World Empire’. Het Perzische Rijk was het eerste in zijn soort: een wereldrijk dat zijn voorgangers zowel in omvang als duur voorbijstreefde. Het Perzische Rijk stond model voor de vergelijkbare megarijken die volgden, en vormde zo een kantelmoment in de wereldgeschiedenis. De vraag rest: hoe is het gelukt? Waerzeggers: ‘We willen erachter komen wat de 'succesformule' van het Perzische Rijk is geweest.’

Spijkerschrift

Die vraag zal voornamelijk aan de hand van spijkerschrifttabletten worden benaderd. In de 19de en 20ste eeuw zijn met name in de regio van het huidige Irak en Syrië honderdduizenden tabletten opgegraven, waarvan het gros nog nauwelijks is onderzocht. Over de hele wereld liggen ongelezen tabletten in musea opgeborgen, die door de duurzaamheid van klei in prima staat verkeren. Door de tabletten aan vergelijkend onderzoek te onderwerpen, hopen Waerzeggers c.s. te achterhalen waarin het succes van de Perzen verscholen lag. Het project zal vijf jaar duren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.