Universiteit Leiden

nl en

Archeoloog Quentin Bourgeois en sterrenkundige Frans Snik bij De Jonge Akademie

Elk jaar kiest De Jonge Akademie (onderdeel van de KNAW) tien nieuwe, talentvolle onderzoekers om haar gelederen te versterken. Dit jaar komen twee van de deelnemers van de Universiteit Leiden: Quentin Bourgeois en Frans Snik.

Naast bewezen wetenschappelijke kwaliteit beschikken leden van De Jonge Akademie over een brede belangstelling voor wetenschapsbeoefening en wetenschapscommunicatie. Een lidmaatschap is voor vijf jaar. De officiële installatie van de nieuwe leden vindt plaats op 6 juni 2017 in Amsterdam. Vanuit de Universiteit Leiden zijn de volgende wetenschappers benoemd:

Dr. Quentin Bourgeois (archeologie)

Het onderzoek van Quentin Bourgeois (1982) is gericht op de Touwbekercultuur. Dat is een verzamelnaam voor een aantal neolithische culturen, die zo’n 5000 jaar geleden verspreid woonden over grote delen van Europa. Ze maakten kilometerslange rijen van grafheuvels, van de Wolga tot de Rijn. Ze tonen de banden tussen mensen van de steppe tot de Veluwe, die niet alleen genetisch sterk verwant zijn maar ook een gezamenlijk identiteit deelden. Bourgeois onderzoekt deze samenhang. Hij ziet daarin ook een gezamenlijke oorsprong van culturen en identiteiten nu. Daarnaast werkt hij samen met het Rijksmuseum van Oudheden en de gemeente Epe aan nieuwe presentatiemethodes, met augmented en virtual reality, om de resultaten van dit onderzoek te presenteren.

Dr. Ir. Frans Snik (sterrenkunde)

Sterrenkundige Frans Snik (1979) ontwikkelt en gebruikt nieuwe optische technieken (zoals coronagrafie, spectroscopie en polarimetrie) om licht van ver uit het heelal te kunnen waarnemen en analyseren. Zijn doel is om letterlijk te zien of er bewoonbare planeten bestaan rond andere sterren dan de zon en te ontdekken of daar leven ontstaan is. Hij zet zijn expertise daarnaast graag in voor citizen science projecten, zoals het iSPEX-programma, waarin burgers met hun telefoons fijnstof in de lucht hebben gemeten. Frans Snik gaat enthousiast de dialoog aan met mensen van buiten de wetenschap en werkt daarbij ook samen met kunstenaars. Met Daan Roosegaarde maakte hij in 2014 Rainbow Station, een lichtkunstwerk op het Centraal Station van Amsterdam.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.