Universiteit Leiden

nl en

Meer de diepte in tijdens Proefstuderen

Studeren aan de faculteit W&N: hoe is dat nu écht? Bijna 500 leerlingen en ongeveer 170 ouders kwamen op 25 november naar Leiden om een dagje te Proefstuderen bij een van de acht bètabachelors .

Tijdens het eerste programmaonderdeel zitten ouders en leerlingen nog even in losse collegezalen: decaan Geert de Snoo en vice-decaan Han de Winde heten de groepen apart welkom. Dan voegen ze zich weer bij elkaar om zicht de rest van de dag te verdiepen in de bachelor van hun keuze. Ze krijgen onder andere een introductie op de bachelor, een proefcollege en een proefpracticum. Tussendoor en tijdens de lunch beantwoorden docenten en studenten alle mogelijke vragen. Ook alumni schuiven dit jaar voor het eerst aan. Enkele deelnemers vertellen over hun redenen om zich te oriënteren op een Leidse bètabachelor.

Thomas en Maurits (6 vwo) uit Terneuzen (Zeeuws-Vlaanderen)(foto boven)

Maurits: ‘Ik heb interesse in de opleiding Biologie, maar ik twijfel nog over de universiteit. Tijdens het Proefstuderen ga je meer de diepte in, ik zou me goed kunnen voorstellen hoe het is om hier te studeren.’

Thomas: ‘Ik twijfel tussen Biologie en Industrieel Ontwerpen. Twee totaal verschillende studies. Het is fijn dat je tijdens het Proefstuderen meer de diepte in gaat en uitgebreider in gaat op de verschillende vakken.’

Nienke (6 vwo) uit Bergen

‘Tijdens de Open Dag ben ik ook bij de presentatie van Informatica & Biologie geweest. Helaas heb ik de presentatie van Informatica & Economie gemist. De afstudeerrichting Informatica spreekt mij het meeste aan, vandaar dat ik vanmiddag naar het Proefstuderen van Informatica ga. Ik zie mijzelf volgend jaar nog niet echt studeren, dat lijkt nog zo’n andere wereld. Dus hopelijk krijg ik vanmiddag een beter beeld van hoe dat is. Ik heb me verdiept in verschillende studies in verschillende steden. Het voordeel van Leiden is dat het een echte studentenstad is. Alles komt bij elkaar samen op één plek, dat spreekt mij aan.’

Pepijn (5 vwo) en Benedicte (moeder) uit Culemborg

‘Een student Sterrenkunde raadde mij tijdens de Open Dag in de Pieterskerk aan om me in te schrijven voor Proefstuderen. Dat heb ik meteen gedaan. Het helpt me in mijn studiekeuze dat ik vandaag met studenten kan praten. Zo hoor je persoonlijke ervaringen en kan ik specifieke vragen stellen. Ik verheug me op het middagprogramma, dat is echt waar ik vandaag voor ben gekomen. Een college volgen en vervolgens zelf aan de slag met de stof. De opleiding in Leiden heeft een goede reputatie, ik zie mijzelf hier wel studeren.’

Meet & Greet

Praten met studenten en docenten kon natuurlijk altijd al tijdens Proefstuderen, dit jaar schuiven voor het eerst bij een aantal opleidingen ook alumni aan. Bij de opleidingen Life Science & Technology, Molecular Science & Technology en Wiskunde vertellen afgestudeerden waarom zij destijds kozen voor hun Leidse studies, wat ze er geleerd hebben en hoe het ze bevallen is. En, niet onbelangrijk, hoe ze vervolgens een baan hebben gevonden en welke kennis en vaardigheden uit hun studie daarvoor van pas kwamen. Bij Life Science & Technology beginnen de alumni met een heuse pitch en bij alle opleidingen is er volop mogelijkheid voor vragen. Daarnaast bieden Natuurkunde en Sterrenkunde een rondleiding door hun gebouwen, met ook daar volop alumni die hun verhaal doen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.