Universiteit Leiden

nl en

Mag je mineralen delven op de maan?

De maan is rijk aan kostbare mineralen. Bedrijven maken plannen om die mineralen te delven. Maar mag dat? Tanja Masson-Zwaan van het Instituut voor Lucht- en Ruimterecht onderzoekt het.

Steeds meer commerciële bedrijven tonen hun interesse om grondstoffen van de maan te delven. De maan is onder meer rijk aan water, helium-3 en platinum. Dat maakt de planeet niet alleen waardevol voor de aarde, maar ook als tussenstop voor langere ruimtereizen. In augustus dit jaar gaf de Amerikaanse overheid nog toestemming aan het bedrijf Moon Express voor een missie naar de maan in 2017. Het is de eerste vergunning ooit voor activiteiten op een ander hemellichaam dan de aarde.

Maanverdrag

Maar mag dat wel? Volgens het Maanverdrag van 1979 moeten landen een internationale toezichtsautoriteit oprichten als zij de maan commercieel willen exploiteren, zegt Masson-Zwaan. En het gedolven materiaal moet voor alle staten beschikbaar zijn, omdat het 'gemeenschappelijk erfgoed' is. Eén probleem: de Verenigde Staten hebben dit verdrag nooit ondertekend, en in plaats daarvan eigen wetgeving gemaakt. Daarin staat dat bedrijven de opbrengst zelf mogen houden, mits zij onder toezicht van de Amerikaanse overheid werken.

Werkgroep

'Natuurlijk is het niet wenselijk dat alle landen hun eigen wet gaan maken', zegt Masson-Zwaan. 'Daarom hebben we in Leiden nu een werkgroep opgericht, The Hague Space Resources Governance Working Group. 'Met 25 belanghebbenden van over de hele wereld proberen we een basis te ontwikkelen voor een overeenkomst.'

Samenwerking

Volgens Masson-Zwaan moet het mogelijk zijn om internationaal  samen te werken bij de exploitatie van de maan. 'De samenwerking in de ruimtevaart gaat eigenlijk heel goed. Kijk naar het internationale ruimtestation of de plannen voor Mars. Ik denk dat iedereen wel inziet dat we dit samen moeten doen en internationaal moeten samenwerken. Het belangrijkste is dat we ervoor zorgen dat bedrijven niet al te idiote plannen maken. Zoals het bouwen van een mijn op de voetstappen van Neil Armstrong.'

Dit is een verkorte versie van een interview uit het Leidsch Dagblad.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.