Universiteit Leiden

nl en

Drie FOM-Projectruimte subsidies voor Leidse Natuurkunde

Het Leidse natuurkunde-instituut heeft drie van de twaalf beschikbare subsidies in de wacht gesleept uit de FOM-Projectruimte. Groepsleiders Milan Allan, Stefan Semrau en Carlo Beenakker krijgen allen rond de 400.000 euro voor hun onderzoek.

Supergeleiding

Milan Allan krijgt de FOM-subsidie voor zijn onderzoek naar ‘Visualizing the emergence of high-temperature superconductivity using the spin Hall effect’  Hij wil met zijn onderzoeksgroep het zogenoemde spinkarakter in kaart brengen van materialen die bij relatief hoge temperaturen al supergeleidend zijn. Dit probeert hij met een nieuwe atomaire microscoop. Allan sleutelt in zijn lab aan materialen door er ‘chemische doping’ aan toe te voegen, zodat ze transformeren van een isolator naar een geleider, en mogelijk een supergeleider. Met zijn onderzoek naar het spinkarakter wil hij begrijpen wat de precieze invloed is van chemische doping.

Tumor

Stefan Semrau heeft een succesvol voorstel geschreven over ‘Understanding cancer through physics: is tumor initiation a phase transition?’  Hij gaat de subsidie gebruiken om een nieuwe theorie te onderzoeken over de overgang van normale celgroei naar de groei van kankercellen. Daarvoor bestudeert hij laboratoriummodellen van tumoren. Om zijn onderzoek uit te voeren moet hij eerst een nieuwe imaging-techniek ontwikkelen

Quantumtransport

Carlo Beenakker ontvangt subsidie voor ‘Quantum transport in Weyl semimetals’. Deze zogenoemde Weyl-semimetalen zijn recentelijk ontdekt. Het is de driedimensionale tegenhanger van grafeen, met binnenin massaloze elektronen. Beenakker en zijn onderzoeksgroep gaan op een theoretische verkenningstocht naar de elektrische transporteigenschappen van Weyl-semimetalen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.