Universiteit Leiden

nl en

Van scriptie tot reisboek: alumnus Casper Luckerhof publiceert 'Een eenzame bruggenbouwer'

Klaar met je scriptie: dan heb je een hekel gekregen aan het onderwerp en val je in een diep zwart gat, toch? Niet per se, bewijst Casper Luckerhof. Met een scriptie over schrijver-indoloog P.A.S. van Limburg Brouwer en diens roman 'Akbar' studeerde hij in 2014 af - maar het onderwerp liet hem niet los. Dus besloot hij zijn onderzoek te vervolgen met een reis naar India, waarover hij nu een boek heeft uitgebracht: 'Een eenzame bruggenbouwer.'

Diepe fascinatie

Luckerhof studeerde Talen en Culturen van India & Tibet (het huidige South & Southeast Asian Studies) en Geschiedenis, en spitste zich tijdens de researchmaster History of Globalization toe op de Indiase geschiedenis. Zijn fascinatie voor India was al op driejarige leeftijd begonnen, toen zijn ouders hem meenamen naar het land. Luckerhof: ‘Toen ik begon aan de studie Indiase Talen & Culturen, ging er een wereld voor me open. Ik kwam erachter dat mijn fascinatie voor India gedeeld werd met talloze onderzoekers.’ De minder onschuldige kant van die fascinatie kwam ook aan het licht: ‘Ik leerde dat je snel kunt vervallen in oriëntalisme. De colleges rondom de klassieker Orientalism van Edward Saïd vond ik dan ook razend interessant.’

Vergeten schrijver

Scriptiebegeleider Jos Gommans hielp Luckerhof op het spoor van de vergeten negentiende-eeuwse schrijver en politicus P.A.S. van Limburg Brouwer. Diens Akbar (1872) is een rijke ideeënroman die zich afspeelt in het mystieke India en zich laat inspireren door ’s lands filosofie. Toch heeft Limburg Brouwer de reis naar India zelf nooit gemaakt. Luckerhof: ‘Dat vond ik spannend: hoe kan iemand zijn leven lang in de ban zijn van een land waar hij zelf nooit is geweest? Dat was het uitgangspunt voor mijn scriptie.’ Een goede keuze: Luckerhof studeerde cum laude af.

Met stoute schoenen in de voetsporen van Akbar

De scriptie was af, maar het onderwerp bleef fascineren: ‘Ik had het idee dat ik er meer mee wilde.’ En dus trok Luckerhof de stoute schoenen aan: hij vloog naar India met Akbar in de rugzak en ondernam de reis die Limburg Brouwer nooit had gemaakt. Aan uitgeverij Atheneum vroeg hij of ze interesse zouden hebben in zijn boek. Het antwoord mag duidelijk zijn: het ligt in de winkel. Een eenzame bruggenbouwer is deels geschiedenisboek, deels reisverhaal, met de nodige wonderlijke personages en zelfs een snufje liefdesverdriet. Zo treedt Luckerhofs boek in al zijn veelzijdigheid zomaar in de voetsporen van Akbar.

Een eenzame bruggenbouwer - Reizen door het India van P.A.S. van Limburg Brouwer wordt uitgegeven door Uitgeverij Atheneum. Met het verschijnen van Een eenzame bruggenbouwer is ook Akbar opnieuw uitgegeven. 

Over Casper Luckerhof 

Casper Luckerhof (1988) studeerde in Leiden af. Hij werkte in de Kennemer Boekenhandel (Haarlem) en zat in het boekenpanel van De Wereld Draait Door. Inmiddels is hij redacteur non-fictie bij uitgeverij Hollands Diep. Een eenzame bruggenbouwer is zijn eerste publicatie.  

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.