Universiteit Leiden

nl en

Meisjes enthousiast over natuurkunde tijdens Physics Ladies' Day

Op 28 oktober 2016 maakten vrouwelijke studiekiezers kennis met Natuurkunde tijdens de jaarlijkse Physics Ladies’ Day. Deze dag speciaal voor meiden uit 5 en 6 vwo werd voor de derde keer gehouden. 'Je hoeft niet per se de beste van je klas te zijn.'

Tijdens de Physics Ladies’ Day kregen de scholieren op verschillende manieren een beeld van de studie Natuurkunde en de bijbehorende toekomstperspectieven. Zo kwamen er natuurkundestudenten aan het woord, maakten de kiezers kennis met vrouwelijke professionals uit de natuurkundewereld, sloegen ze zelf aan het experimenteren en sloten ze af met een high tea.

Serafine & Anna (6 vwo)

Tijdens de lunch zeggen Serafine en Anna blij te zijn met de Physics Ladies’ Day: ‘Het is goed geregeld en we worden continu begeleid.’ Op de vraag wat ze vandaag geleerd heeft antwoordt Anna: ‘Ik wil al heel lang Sterrenkunde gaan doen, maar ik heb vandaag gezien dat ik dat ook kan combineren met Natuurkunde.’ Serafine ontdekte dat Natuurkunde een brede studie is: ‘Tijdens het speeddaten zag ik dat er ook aandacht is voor communicatie. Dat vond ik fijn om te merken, omdat dat ook een van mijn interesses is.’

Serafine en Anna

Raishna & Uma (5 vwo)

Bij meerdere deelnemers komt het verschil in zelfverzekerdheid tussen jongens en meisjes naar voren. Raishna legt uit: ‘Ik heb vandaag wel meer motivatie en zelfverzekerdheid gekregen om Natuurkunde te gaan doen. Je hoeft niet per se de beste van de klas te zijn.’ Uma bevestigt dit, maar is vooral blij met een ander aspect van de Physics Ladies' Day: 'Door met professionals te praten werd het voor mij duidelijk wat je er precies mee kan.'

Uma en Raishna

Nalini & Kirsten (5 vwo)

Ook Nalini zegt dat de Physics Ladies’ Day helpt een idee te krijgen van het banenperspectief: ‘Toen ik gevraagd werd om vijf beroepen op te schrijven die je met Natuurkunde kan doen, kwam ik niet verder dan astronaut of onderzoeker. Nu weet ik dat er veel meer mogelijkheden zijn dan alleen maar onderzoeker.’ Kirsten vond het persoonlijke contact met de studenten fijn. ‘Toen de studenten aan het woord waren kreeg ik direct een duidelijk beeld van wat ze precies doen. En bij het speeddaten kan je al je vragen kwijt.’ 

v.l.n.r. Jessy, Kirsten, Maaike en Nalini

De foto's zijn te zien op de Facebookpagina Leiden Science

De Physics Ladies’ Day is georganiseerd in samenwerking met het VHTO, het landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek. Het VHTO organiseert in samenwerking met onderwijs en bedrijfsleven verschillende activiteiten voor meisjes om de participatie van meisjes en vrouwen in de wereld van bèta, techniek en ICT te vergroten.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.