Universiteit Leiden

nl en

Binnenkort vader? Help mee met onderzoek

Hoe veranderen aankomende vaders tijdens de zwangerschap? Spelen daarbij hormonen een rol en welke effecten hebben die hormonen op het brein van de aanstaande vader? Wordt u dit jaar of begin 2017 voor het eerst vader? Help ons mee inzicht te krijgen in de effecten van hormonen op het aankomend vaderschap en op de betrokken processen in de hersenen.

Vaders en moeders spelen al voor de geboorte een unieke rol in de ontwikkeling van hun kind. In veel onderzoek naar ouderschap gaat de aandacht vooral uit naar de moeders, terwijl we eigenlijk weinig weten over de rol van de vader. Daarom zoeken we voor dit onderzoek mannen die dit jaar of begin 2017 voor het eerst vader worden.

Lees meer over het onderzoek en hoe u mee kunt doen op Vadersinbeeld.nl ››

Invloed van hormonen

Het doel van het onderzoek 'Vaders in beeld' is om meer inzicht te krijgen in de effecten van hormonen op het aankomend vaderschap en op de betrokken processen in de hersenen. Hormonen, zoals oxytocine en vasopressine, hebben invloed op de overgang naar het krijgen van een eerste kind. Vasopressine speelt bijvoorbeeld een belangrijke rol bij sociale processen en relaties tussen mensen. Dit hormoon wordt gerelateerd aan beschermend gedrag van ouders naar hun kinderen.

Vrijblijvend meer informatie ontvangen? Neem contact op via 071 - 527 40 49 of vadersinbeeld@fsw.leidenuniv.nl

Lees ook: Bloeit door ingrijpen het vadergevoel op?

Marian Bakermans-Kranenburgs onderzoek Father Trials: Hormonal and Behavioral Experiments on Prenatal and Postnatal Parenting sluit aan bij eerdere studies van de onderzoeksgroep naar vaders met jonge kinderen en bij experimentele studies naar ouderschap en sensitiviteit waarbij het hormoon oxytocine werd toegediend. Lees verder ››

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.