Universiteit Leiden

nl en

Recht doen is beter dan gelijk behandelen

‘A civilized society is one that offers justice to all its citizens, not one that offers them equality’. Mohamed Tleis, gepromoveerd in de informatica in Leiden op 6 juli, licht in de alumninieuwsbrief van de Universiteit Leiden deze stelling bij zijn proefschrift toe.

Lichamelijke beperkingen

Mohamed Tleis werd geboren in Libanon, en volgde er onderwijs tot en met de universiteit. Het was geen gemakkelijke weg, aangezien hij kampt met enkele lichamelijke beperkingen: hij heeft een beperkt perifeer gezichtsveld en zijn gehoor is slecht.   

Vooraan in de klas

Tleis: ‘Voorzieningen waren er in Libanon niet. Het enige dat ik kon doen om het gemakkelijker te maken voor mezelf was vooraan in de klas gaan zitten.’ De extra moeite stond niet in de weg dat Tleis na de middelbare school ook zijn bul haalde. In de informatica.

Hulpmiddelen

Bij het Leiden Institute of Advanced Computer Science begon Tleis aan zijn promotie-onderzoek. Hij kreeg een speciale microfoon, zodat hij goed kon verstaan wat er in bijvoorbeeld vergaderingen werd gezegd. En hulpmiddelen als visuele schermvergroting om beter van het scherm te kunnen lezen. Bij zijn promotie werd ook een speciale microfoon gebruikt: de leden van de oppositiecommissie spraken daarin zodat Tleis hun vragen goed kon horen.

Leren fietsen

En tot zijn vreugde kreeg hij in Nederland ook anderszins ondersteuning. ‘In het begin liep ik buiten overal tegenaan’, vertelt hij,  ‘maar ik kreeg een geleidestok om mee te lopen en leerde hoe daarmee om te gaan.’ Tleis leerde zelfs ook fietsen. ‘Ik fiets langzaam en moet afstappen als ik wil oversteken maar het gaat wél.’

Zelfbedachte stelling

Tleis’ zelfbedachte stelling heeft met zijn handicaps te maken. ‘Aan gelijkheid heb je eigenlijk niets’, zegt hij, ‘want dan krijg je niet de faciliteiten en ondersteuning die je nodig hebt om de competitie met anderen aan te gaan. Ik heb meer aan recht. Het recht op ondersteuning zodat ik dezelfde kansen heb als iedereen.’

Werk gevonden

Tleis heeft inmiddels een baan gevonden bij het kleine softwarebedrijf BaseNet. Het liefst wil hij in Nederland blijven en zich laten naturaliseren. ‘Ik heb het hier naar mijn zin.’

(CH)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.