Universiteit Leiden

nl en

Terugblik: Alumnibijeenkomst Bestuurskunde 23 Juni 2016

Op 23 juni, de warmste dag van dit jaar, kwamen op de bovenverdieping van café restaurant Rootz in Den Haag zo’n 25 alumni Bestuurskunde en andere genodigden bijeen om zich in het thema Public Affairs te verdiepen.

Public Affairs  als groeiende professie

Gerard Breeman, docent Bestuurskunde en voorzitter van de alumni commissie, heette de alumni van harte welkom ook namens studievereniging B.I.L. Hierbij vertelde hij ook dat de Faculteit vanaf dit jaar een nieuwe naam heeft gekregen: Governance and Global Affairs en komend najaar gaat verhuizen naar het voormalige, gerenoveerde Ministerie van Binnenlandse Zaken. Daarna sprak  bijzonder hoogleraar Arco Timmermans over lobbyen en Public Affairs. Allereerst over de beeldvorming, die varieert van iets subversiefs tot de kunst of kunde van het beïnvloeden. In de belangenbehartiging draait het niet meer voornamelijk om de inhoud, maar steeds meer om de ‘politiek van de aandacht’, aldus Timmermans.  ‘Het afremmen of juist aanjagen van de aandacht voor het onderwerp is waar het om gaat.’ Wat dus neerkomt op het beïnvloeden van de publieke en politieke agenda. Belangenbehartiging bij gevoelige onderwerpen, bijvoorbeeld de tabaks- en farmaceutische industrie, vereist nieuwe strategieën. Timmermans voorspelde een groei van Public Affairs als professie en nieuwe kansen voor afgestudeerden Bestuurskunde. Een belangrijke vaardigheid die de opleiding leert, is om onderwerpen vanuit verschillende perspectieven te kunnen bekijken. Dat is waardevol bij het ontwikkelen van beleid, maar ook bij de belangenbehartiging die daarbij nodig is. Genoeg stof tot na- en bijpraten tijdens de aansluitende borrel. 

Wij kijken terug op een succesvolle alumni bijeenkomst en kijken uit naar de volgende aankomend najaar!

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.