Universiteit Leiden

nl en

Heden en verleden in Japans verpakkingsdesign

Op 10 juni opent de tentoonstelling ‘Te mooi om weg te gooien’ in het SieboldHuis. De tentoonstelling, samengesteld door Katarzyna Cwiertka en Ewa Machotka, biedt aan de hand van productverpakkingen een fascinerende blik op de Japanse consumptiecultuur en de tradities die haar beïnvloeden.

Continuïteit?

De tentoonstelling toont de geschiedenis van de Japanse verpakkingscultuur, die minder continue is dan aanvankelijk werd gedacht. ‘Veel publicaties over Japans design gaan uit van die continuïteit, het idee dat Japan in het verleden ook al geobsedeerd was door verpakkingen,’ zegt Cwiertka. De verpakkingsdrift in Japan kwam op met de consumptiecultuur, net als in de rest van de westerse wereld, maar ging in Japan gepaard met een herwaardering van traditionele ontwerpen. 'Daardoor líjkt er sprake te zijn van een continuïteit.’ 

'Het artistieke Japan’

De tentoonstelling is opgedeeld in drie thema’s. ‘Het artistieke Japan’ toont objecten van 19de-eeuwse verzamelaars. In de ogen van velen zijn deze voorwerpen nog altijd ‘typisch Japans,’ hoewel culturele en technologische ontwikkelingen van de afgelopen eeuw hebben geleid tot grote diversiteit onder hedendaagse ontwerpen.  

‘De alchemie van alledag’

Moderne ontwerpen zijn te zien bij ‘De alchemie van alledag.’ De verpakkingen werden in 2015 ingezonden voor de verpakkingswedstrijd van de Japan Package Design Association (JPDA). ‘Daar zie je dat lang niet alles geïnspireerd is op het verleden, of er überhaupt “Japans” uitziet,’  zegt Cwiertka.

‘Verfraaide intenties’

Het derde deel, 'Verfraaide intenties,' richt zich op de verpakking van cadeaus. Japan kent een uitgebreide cadeaucultuur met een geheel eigen etiquette. Grote nadruk ligt op de intenties en de handeling van het geven, en daarmee is de verpakking vaak net zo belangrijk als (of belangrijker dan) de inhoud. Verschillende typen verpakkingen symboliseren de intentie van de gever.   

Programma

De tentoonstelling loopt van 10 juni t/m 28 augustus en wordt begeleid door verschillende activiteiten.

Bezoek voor meer informatie over het programma de website van het SieboldHuis

Lees het artikel in de Mare 

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.