Universiteit Leiden

nl en

Leidse hoogleraren Haring en Icke op eerste en tweede plaats Duidelijketaalprijs 2016

De Duidelijketaalprijs 2016 is gewonnen door Bas Haring, Leids hoogleraar Publiek begrip van de wetenschap. Tweede werd Vincent Icke, hoogleraar Sterrenkunde in Leiden. Ze bleven natuurkundige Robbert Dijkgraaf voor.

Ingewikkelde onderwerpen uitleggen

Van tien onderzochte wetenschappers legt Bas Haring ingewikkelde onderwerpen het duidelijkst uit voor een breed publiek. ‘Haring blinkt uit in helderheid, maar ook door de humor waarmee hij zijn verhaal verlevendigt’, aldus de taalkundigen die het onderzoek uitvoerden in opdracht van het Taalcentrum-VU.

Bijna 100% helderheid

De Leidse hoogleraar liet de andere kandidaten ruim achter zich door bijna perfect te scoren op helderheid. ‘De kijker hoeft helemaal geen moeite te doen om hem te volgen’, stelden de onderzoekers. ‘Hij spreekt rustig, kiest begrijpelijke woorden en beklemtoont precies wat belangrijk is. Bovendien maakt hij zijn verhaal vaak erg concreet met voorbeelden en vergelijkingen.’  De hegemonie van Haring nam niet weg dat het niveau buitengewoon hoog was: alle genomineerden wetenschappers scoorden goed. De nummer twee Vincent Icke en de nummer drie Robbert Dijkgraaf lagen heel dicht bij elkaar.

Wetenschappers

De Duidelijketaalprijs van het Taalcentrum-VU wordt jaarlijks uitgereikt aan een bekende Nederlander die uitblinkt in taalvaardigheid. Daarbij worden telkens personen uit één, door het publiek voor te dragen, beroepsgroep geselecteerd. Dit keer waren dat wetenschappers.

Blij verraste winnaar

Bas Haring was blij met de prijs. Ook Rob Doeve, directeur van het Taalcentrum-VU, is verguld met de winnaar: ‘Dit is precies wat we met de Duidelijketaalprijs willen benadrukken. Bas Haring maakt ingewikkelde kwesties concreet en begrijpelijk. Tegelijk laat hij daarmee de waarde van het wetenschappelijk onderzoek zien.’ De prijs werd uitgereikt door de winnaar van vorig jaar, weerman Marco Verhoef. De prijs bestaat uit een oorkonde en een originele cartoon van Bas van der Schot.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.