Universiteit Leiden

nl en

Jan Aarts ontvangt FOM Projectruimte subsidie

Experimenteel natuurkundige Jan Aarts heeft een FOM Projectruimtesubsidie in de wacht gesleept van 545.000 euro. Hij gaat het geld gebruiken om de interactie te bestuderen tussen supergeleidende stroom en ferromagnetisme. In de toekomst leidt dit mogelijk tot computergeheugen met verwaarloosbaar energieverbruik.

Ferromagneten

Een van de vele manieren voor computers om geheugen op te slaan is met het gebruik van ferromagneten. Ze lezen en schrijven data door kleine ferromagneetjes om te flippen via elektrische stroompjes. Het is onvermijdelijk dat dit hand in hand gaat met energieverlies. Behalve natuurlijk als deze ferromagneetjes supergeleidend zijn en stroom doorlaten zonder enige weerstand. Natuurkundige Jan Aarts en zijn team hebben al laten zien dat dit mogelijk is door dunne lagen van de ferromagneet chroomdioxide te laten groeien en zogenoemde superstromen te induceren. Maar om dit in echte computers te gebruiken, zijn lagen met een brede oppervlakte onbruikbaar.

Draadjes

Recentelijk is het team erin geslaagd om draadjes te laten groeien in plaats van lagen. Met de FOM Projectruimtesubsidie is Aarts nu in staat om een promovendus en een postdoc aan te stellen, zodat hij superstromen kan onderzoeken die lopen door chroomdioxide apparaatjes op basis van draden. Door de wisselwerking te bestuderen tussen supergeleiding en ferromagnetisme, wil hij het fundament leggen voor toekomstige toepassingen, zoals solid state drives die data lezen en schrijven zonder energieverlies. Aarts’ onderzoeksgroep is op dit moment het enige team in dit vakgebied met de vaardigheden om de benodigde draden te produceren, zodat ze alvast met een voorsprong beginnen aan hun missie.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.