Universiteit Leiden

nl en

Michel Orrit wint Edison Volta Prize

De European Physical Society heeft de prestigieuze Edison Volta Prize toegekend aan Leids natuurkundige Michel Orrit. De prijs wordt elke twee jaar uitgereikt aan een individu of groep van maximaal 3 wetenschappers ter erkenning van een buitengewone prestatie in natuurkundig onderzoek.

Orrit ontvangt de onderscheiding vanwege zijn significante bijdragen aan de optica en de single-molecule microscopy. Hij slaagde er als eerste in om via fluorescentie een enkel molecuul te detecteren. Bovendien waardeert de jury zijn pionierende onderzoek naar het gedrag van moleculen, op basis waarvan veel hedendaagse optische superresolutie-experimenten worden gedaan. 

Orrit komt in een exclusief rijtje te staan met onder anderen de ontdekkers van het Higgsdeeltje en de wetenschappers die de meest recente, spectaculaire kaart hebben gemaakt van de kosmische achtergrondstraling. Kort geleden won hij ook al de Physicaprijs en de Grand Prix SFO.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.