Universiteit Leiden

nl en

Nu ook in Ierland: de peilingwijzer

Op 26 februari gaat Ierland naar de stembus om een nieuw parlement te kiezen. Welke partijen komen straks in de Dáil Éireann? Wie wordt de grootste; wie leidt verlies? Om inzicht te geven in de stemming onder de Ierse kiezers vertaalde de Leidse politicoloog Tom Louwerse zijn bekende Peilingwijzer naar een Irish Polling Indicator.

Complexe statistiek

De Nederlandse Peilingwijzer combineert de peilingen van een aantal opiniepeilers tot één schatting van de politieke krachtsverhoudingen voor de Tweede Kamer. De achterliggende statistiek is behoorlijk complex. ‘Niet iets dat je even uitlegt in een hoorcollege methoden en technieken. Maar de gedachte erachter is vrij eenvoudig: de gemiddelde peiling klopt het beste.’

Louwerse ontwikkelde de Peilingwijzer om een preciezer beeld te geven van de trends in—en verschillen tussen—peilingen. Inmiddels mag de Peilingwijzer zich in Nederland in een groeiende bekendheid verheugen. De NOS, bijvoorbeeld, gebruikt de graadmeter van Louwerse in haar verslaggeving over de populariteit van politici en partijen onder de kiezers.

Momentopname

De Dael Eireann, het parlement van de Republiek IerlandLouwerse, die van 2013 tot 2015 aan het Trinity College in Dublin was verbonden, heeft ook een peilingwijzer ontwikkeld voor de nationale parlementsverkiezingen van de Republiek Ierland: de Irish Polling Indicator. Vooralsnog wordt alleen de partijvoorkeur op geaggregeerd niveau gemeten. ‘Voor een prognose van de uiteindelijke zetelverdeling in de Dáil zou ik de ruwe data van de peilers moeten kunnen bekijken. En hoewel de Ieren hun cijfers beter documenteren dan de Nederlandse peilers, is dat niet aan de orde.’

De verkiezingsstrijd in Ierland is buitengewoon spannend. Louwerse laat zich niet verleiden tot een voorspelling van de uitslag op 26 februari 2016. ‘Peilingen zijn een momentopname. Nu gaat regeringspartij Fine Gael aan kop, terwijl coalitiepartner Labour op verlies staat. Misschien krijgen we straks voor het eerst in de geschiedenis een coalitie van Fine Gael en eeuwige rivaal Fianna Fáil.’ Daarover is veel te doen in de Ierse media. Ook in de kwaliteitskrant Irish Times, die Irish Polling Indicator al heeft opgepikt.

En het Oekraine-referendum?

Komt Louwerse straks ook met een peilingwijzer voor het referendum over het samenwerkingsakkoord met Oekraine? ‘Ik vrees van niet. Het is heel moeilijk chocolade te maken van de bestaande peilingen. De vragen verschillen domweg teveel.’

Links

Peilingwijzer Nederland

Irish Polling Indicator

› Studeren in Leiden: ‘Leidse politicoloog ontwikkelt Peilingwijzer’

Peilingwijzer op NOS.nl

Profiel Tom Louwerse

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.