Universiteit Leiden

nl en

LUMC biedt gratis online cursus over transplantatie

Als eerste medische instelling ter wereld biedt het LUMC een massive open online course (MOOC) over klinische nier- en pancreastransplantaties.

Engelstalig en internationaal

Transplantatiedeskundigen van het LUMC ontwikkelden de gratis Engelstalige MOOC samen met de Universiteit Leiden. Door de brede en internationale opzet is de cursus geschikt voor gebruik in medische opleidingen. Projectleider dr. Marlies Reinders: ‘Bij klinische nier- en pancreastransplantatie zijn veel afdelingen van het LUMC betrokken. We willen alle aspecten van de procedure tonen: aandachtspunten vóór de transplantatie, de operatie zelf, patiënten met een complex ziektebeeld, en vroege en late uitdagingen na de operatie.’

Interactieve patiëntcasus

De cursus bestaat uit een aantal modules die alle worden afgesloten met een interactieve patiëntcasus, waarbij de cursist meedenkt over oplossingen. Er zijn wekelijks lezingen met vragen, opdrachten en visualisaties van onder andere de niertransplantatie. Reinders: ‘De MOOC bevat ook twee serious games, waarmee de cursist op stimulerende, speelse wijze kennis vergaart.'

MOOC in geneeskundecurricula

De MOOC is bestemd voor iedereen die meer wil weten over de transplantatiegeneeskunde, met name medische studenten en professionals. Reinders: ‘Het interactieve karakter van examens en opdrachten, en een actief discussieplatform zorgen voor een goede aansluiting op de praktijk. Bijzonder is dat de Universiteit Leiden en het LUMC de MOOC gaan opnemen in het curriculum van de opleidingen Geneeskunde en Biomedische wetenschappen.’ Partners van de League of European Research Universities (LERU) gaan dat ook doen. De cursus is gratis en start op 25 januari 2016 op  online platform Coursera.

Online Learning Lab

Het maken van de MOOC was mogelijk dankzij een bijdrage van de Universiteit Leiden en investeringen in onderwijsvernieuwing door het LUMC. De transplantatiedeskundigen van het LUMC maakten de cursus samen met het Online Learning Lab, onderdeel van het Centre for Innovation van de Universiteit Leiden. Dat maakte al meerdere massaal gevolgde online cursussen. Reinders: 'De MOOC vraagt een actieve houding van cursisten. Die zijn afkomstig uit de hele wereld. De cursus vergroot hun netwerk en expertise, ook in landen waar medische professionals moeilijk toegang hebben tot onderwijs.'

 

Meer Leidse MOOCs


Een tweede MOOC van het LUMC,  Anatomie van buik en bekken, start op 1 februari 2016.

Andere Leidse MOOCS over uiteenlopende onderwerpen vindt u op de site van Coursera.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.