Universiteit Leiden

nl en

Leidt weinig slaap echt tot slechtere studieprestaties?

Dat onderzoekt de Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waak Onderzoek. Onderzoeksleider Kristiaan van der Heijden, Leids pedagoog en slaapdeskundige, roept studenten op deel te nemen.

Wat is er al bekend over de relatie slaap en studieprestaties van studenten?

‘Er is eerder internationaal onderzoek gedaan onder geneeskundestudenten. Daaruit bleek dat zij inderdaad minder presteren bij te weinig slaap. Maar we moeten oppassen dat alleen aan slechte nachtrust te wijten want dat kan misleidend zijn. De ene persoon heeft minder nachtrust nodig dan de andere en het gaat ook om de kwaliteit van de slaap. Bovendien kunnen slechte gewoontes zoals veel alcohol drinken ook een rol spelen. Wij kijken naar meerdere factoren en willen dat onder een bredere studentenpopulatie onderzoeken. Hiervoor zoeken we vijfhonderd tot duizend studenten die willen meewerken.’

Wat is de opzet van het onderzoek?

‘Studenten vullen anoniem een online vragenlijst in, onder andere over hun studieprestaties, slaappatroon en ook over factoren als alcohol - en drugsgebruik. Daarnaast maken ze een werkgeheugentaak van ongeveer vijftien minuten. Dat doen we om de mogelijke invloed van slaperigheid op het geheugen te meten. Natuurlijk is de eenmalige taak een momentopname. Maar het kan toch interessante gegevens opleveren omdat we daarbij ook vragen naar de slaap van de nacht ervoor. Deelnemers krijgen direct na het afronden hun score van de geheugentaak te zien en ook uitleg hoe ze die moeten interpreteren. De individuele resultaten worden niet verstrekt aan anderen.’

Kunt u alvast adviezen geven voor studenten die in deze periode tentamens hebben?

‘We vragen studenten ook naar hun slaaphygiëne: gaan ze op regelmatige tijden naar bed en is hun slaapkamer goed verduisterd en geluidsarm? Dat zijn allemaal factoren die de kwaliteit van de slaap bepalen en dus ook hoe uitgerust je ’s ochtends bent. De resultaten van het onderzoek worden maart 2016 bekend gemaakt op nswo.nl. Hierdoor zal duidelijk worden welke slaappatronen en gewoontes leiden tot slechtere slaap en mindere prestaties.'

Deelname onderzoek

Studenten kunnen nog tot 15 februari aanstaande deelnemen aan het onderzoek. Ga direct naar de online vragenlijst. Deelnemers maken kans op een cadeaubon. De resultaten worden eind maart 2016 bekend gemaakt op nswo.nl In dit onderzoek werken de Nederlandse Vereniging voor Slaap-Waak Onderzoek, Hersenstichting en Universiteit Leiden samen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.