Universiteit Leiden

nl en

Hoe een fiscalist bierbrouwer werd

Een bierbrouwerij beginnen met vrienden van de Minerva-jaarclub. Fiscalist Benjamin Wegman maakte na zijn afstuderen een verrassende stap. Hoe loopt dat avontuur?

Brouwerij in Leiden

Terwijl compagnon Boudewijn Veenhuizen met een luid ronkende machine moutkorrels vermaalt in een ton, geeft Benjamin Wegman een rondleiding door het vertrek dat volgestouwd is met de ingrediënten voor bier: zakken mout, hop en natuurlijk grote kuipen waar het bier in moet gisten. De kleine brouwerij Pronck is gevestigd in een tijdelijk pand aan de Ter Haarkade in Leiden.

Je kantoor had er ook heel anders uit kunnen zien. Je studeerde fiscaal recht en werkte tijdens je studie bij Ernst & Young. Hiervoor was je chef-kok. Vanwaar die verrassende carrièrestappen?

‘Als kind wilde ik heel graag chef-kok worden en op mijn 16 e volgde ik de opleiding daarvoor. Gastronomie is nog steeds mijn passie, maar toen ik op mijn 23 e chef-kok was, begon het te knagen. Is dit het nu? Wil ik de rest van mijn leven in de keuken blijven? Ik wilde graag verder leren en bezocht de Open Dag van de Universiteit Leiden. Daar werd ik gegrepen door fiscaal recht. Er is bijna geen transactie zonder dat er fiscaal recht aan te pas komt. En ik vind de instrumenten fascinerend: door iets zwaarder te belasten kun je regelrecht het gedrag van mensen beïnvloeden. Mijn studie liep goed en ik was drie jaar werkstudent bij Ernst & Young.’

Lakmoesproef

Geen batterij computers maar zakken mout in zijn kantoor.
Geen batterij computers maar zakken mout in zijn kantoor.

‘Ondertussen was ik wel al aan het ondernemen. Ik begon een webhandel in exclusieve wijnen – Benjamin’s Wine Store. Daarnaast begon ik voor de lol bier te brouwen met een paar jongens van mijn Minerva-jaarclub Sargon. Het begon als grap, maar we werden steeds serieuzer. Mensen maken vaak bepaalde keuzes omdat die van hen verwacht worden. Na mijn afstuderen dacht ik: wil ik de rest van mijn leven het recht toepassen? Ik realiseerde me dat ik vooral zelf mijn eigen hoge tempo wil bepalen en dingen wil creëren. De lakmoesproef is voor mij: vind ik het écht leuk om te doen? Toen besloten ik en drie andere jaargenoten de stap te wagen. We legden ons spaargeld bij elkaar en begonnen een professionele brouwerij. Want dat vond ik de grootste uitdaging.'

  • Wie: Benjamin Wegman
  • Studie: Fiscaal recht 2007-2012
  • Favoriete plek in Leiden: ‘De Hortus botanicus – een geweldige plek die historie ademt.’
  • Lid: Minerva

Hoe loopt het?

Rector Carel Stolker (met doos in de hand) neemt enthousiast het lustrumbier in ontvangst.
Rector Carel Stolker (met doos in de hand) neemt enthousiast het lustrumbier in ontvangst.

‘Meer dan goed. We zijn recent een crowdfundingsactie gestart en hebben 35.000 euro opgehaald – ons Minerva-netwerk komt goed van pas - om te investeren in apparatuur en groter te kunnen worden. Onze productie is gestegen naar 10.000 flesjes per maand. We bedenken recepten en voeren die uit – mijn gastronomiekennis komt toch nog wel een beetje van pas. Onze IPA wordt momenteel veel verkocht. Daar zit relatief veel hop in, met tonen ananas, mango en passievruchten. Onze slogan is “eerlijk gebrouwen bier”: er zitten geen toevoegingen in zoals kleurstoffen en schuimverbeteraars, en het is ongefilterd en ongepasteuriseerd.’

De universiteit bestaat dit jaar 440 jaar en jullie hebben het lustrumbier Carelsberg (met een knipoog naar rector Carel Stolker) gebrouwen.

‘Ja, dat was een hele eer. Het hoogtepunt was om dat op het lustrumfeest op 26 juni aan te bieden aan de rector en om ons eigen bier te drinken en te verkopen in de Pieterskerk. De opbrengst gaat naar de actie Kans voor Studenten (Afghaanse studenten en Zuid-Afrikaanse studenten krijgen financiële ondersteuning om in Leiden te studeren, red.). Mooi dat we daaraan kunnen bijdragen.’

Zijn er vaardigheden die je geleerd hebt tijdens de studie die nog goed van pas komen?

‘Een academische studie stimuleert een kritische manier van denken en genuanceerd tegen problemen aan te kijken. En, een klein voordeel, dankzij fiscaal recht doorgrond ik makkelijk jargon rondom accijnzen op producten. Daar hebben wij toch veel mee van doen. Maar de boekhouding besteden we uit, we willen ons helemaal richten op de core business en dat is bier brouwen.’

In 2011 won Benjamin als student de wedstrijd Best Graduates Tax.
In 2011 won Benjamin als student de wedstrijd Best Graduates Tax.

Zie ook

 

 

 

 

 

Koop Carelsberg en steun Afghaanse en Zuid-Afrikaanse studenten

Carelsberg is te koop per flesje en in een geschenkverpakking van 15 euro dat 2 flesjes Carelsberg Tarwe, 2 flessen Carelsberg IPA en een speciaal glas bevat.
De opbrengst van Carelsberg komt ten goede van het lustrumproject 'Kans voor Studenten'. Carelberg is exclusief te koop bij de Universiteitswinkel, Kaiserstraat 25 in Leiden.

+31 71 527 79 00
uwinkel@sea.leidenuniv.nl

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.