Universiteit Leiden

nl en

Arts-onderzoeker Janneke Stalenhoef ontvangt International Investigator Award

Arts-onderzoeker Infectieziekten Janneke Stalenhoef heeft tijdens de IDWeek 2015 in San Diego een International Investigator Award ontvangen voor haar onderzoek. De IDWeek is de jaarlijkse bijeenkomst van the Infectious Diseases Society of America (IDSA).

Toepassing klinische beslisregel

Stalenhoef voerde een  een gerandomiseerd onderzoek uit op de Spoedeisende Hulp-afdelingen van het LUMC en geaffilieerde ziekenhuizen onder leiding van prof. Jaap van Dissel (Infectieziekten), over de toepassing van een klinische beslisregel om het risico in te schatten bij patiënten die zich presenteren met pyelonefritis, acute prostatitis of urosepsis.

Het onderzoek waaraan 370 patiënten deelnamen, toonde aan dat het aantal ziekenhuisopnames met de toepassing van deze beslisregel significant werd verlaagd. Het aantal thuis behandelde patiënten dat op een later moment toch werd opgenomen, was hierbij hoger dan verwacht. Dit kwam mede doordat er bij een aantal patiënten toch een andere diagnose werd gesteld op het moment dat de kweekuitslagen bekend werden. Verder onderzoek richt zich op verbetering van de beslisregel door deze te combineren met een biomarker die de acute immuunrespons reflecteert.

De titel van het onderzoek luidt ‘Clinical use of a prediction rule to guide admission policy in community acquired invasive urinary tract infection: a randomized clinical trial.'

(10 november 2015/bron: LUMC)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.