Universiteit Leiden

nl en

Leidse natuurkunde proefschriften tussen 1597-1975 gedigitaliseerd

Alle Leidse natuurkundige proefschriften die zijn geschreven in de periode van 1597 tot 1975, zijn gedigitaliseerd en te vinden via een openbare online database.

Tot de collectie behoren de meesterwerken van oude beroemde fysici zoals Hugo de Groot, Cor Gorter en Hendrik Lorentz. Het project is een initiatief van Carlo Beenakker, hoogleraar theoretische natuurkunde.

Proefschrift natuurkunde

In oude fonts, in het Latijn of nostalgisch oud Nederlands zijn o.a. de meesterwerken te vinden van de beroemde fysici. Hugo de Groot schreef het eerste natuurkundige proefschrift in 1597, met de titel ‘De infinito, loco, et vacuüm’. Cor Gorter promoveerde in 1932 met een onderzoek naar ‘Paramagnetische Eigenschaften von Salzen’.

Ook Jan Beenakker, Carlo Beenakkers vader is te vinden in de lijst. In 1954 schreef hij zijn proefschrift over ‘De Invloed Van het heliumisotoop voldaan massa 3 op de eigenschappen van vloeibaar helium II’. Zoon Carlo promoveerde ook in Leiden, maar na 1975, dus zijn proefschrift is niet in de database te vinden.

Het proefschrift van Hendrik Lorentz getiteld ‘Over de theorie der terugkaatsing en breking van Het Licht’. Lorentz won later, in 1902, de Nobelprijs voor Natuurkunde.

Bekijk de proefschriften in de database

Zie ook

Leer Carlo Beenakker kennen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.