Universiteit Leiden

nl en

Europese onderzoeksubsidie voor serious gaming en eHealth interventie

Gezondheidspsycholoog Andrea Evers onderzoekt met een ERC Consolidator Grant voor excellente onderzoekers hoe verwachtingen over gezondheid de ziekte-uitkomsten beïnvloedden. Onlangs is een extra ERC Proof of Concept subsidie aan Evers toegekend om aansluitend innovatieve therapeutische interventies te ontwikkelen. Ze zal dit project samen met Sylvia van Beugen uitvoeren.

Andrea Evers
Andrea Evers

Kennis in de praktijk brengen

Verwachtingen over gezondheid en ziekte kunnen invloed hebben op behandeluitkomsten. Het meest bekende verschijnsel is het placebo-effect waarbij alleen al de verwachting dat een behandeling werkt een therapeutische effect heeft. De onderliggende mechanismes hiervan worden onderzocht in de onderzoeksgroep van Andrea Evers, hoogleraar Gezondheidspsychologie. Zij kreeg hiervoor in 2014 een European Consolidator (ERC) Grant van 2 miljoen toegekend. Evers wil naast haar onderzoek de kennis over gezondheidsverwachtingen ook daadwerkelijk inzetten.

Serious Game en eHealth interventie

Deze ERC Proof of Concept subsidie dient voor doorontwikkeling en de valorisatie van een Serious Game en eHealth interventie voor zowel gezonde als chronisch zieke populaties. Deze innovatieve interventies kunnen gezondheidsverwachtingen beïnvloeden en het immuunsysteem trainen. Binnen dit onderzoeksproject worden de interventie-elementen verder ontwikkeld. Daarnaast komt er onderzoek naar de gebruiksvriendelijkheid en effecten van die interventies. Bovendien betekent dit de eerste stap op weg naar valorisatie en commercialisatie.

Vertalen naar de klinische praktijk

Sylvia van Beugen
Sylvia van Beugen

De uitkomsten van het onderzoek met de ERC Consolidator Grant worden in dit nieuwe onderzoeksproject vertaald naar toepassingen voor de klinische praktijk. Het doel is om gezondheidsverwachtingen, zoals het placebo effect positief te beïnvloeden en daarmee gezondheidsuitkomsten. Evers zal dit project samen met Sylvia van Beugen uitvoeren. Sylvia van Beugen werkt als onderzoeker en docent bij de sectie Gezondheids-, Medische, en Neuropsychologie van het Instituut Psychologie, waarvan Evers hoofd is.

(15 september 2015/ MvG)

Een ERC Proof of Concept subsidie kan worden aangevraagd door Principal Investigators die eerder een ERC Grant (Starting, Consolidator, Advanced) hebben ontvangen. 
ERC Proof of Concept subsidie

Deze website maakt gebruik van cookies. Meer informatie