Universiteit Leiden

nl en

‘Nimar kan brug slaan tussen Nederland en Noord-West Afrika’

Het Nederlands Instituut Marokko, Nimar, krijgt een nieuwe, bredere opdracht waarbij verdieping van de kennis van elkaars samenleving, cultuur en taal centraal staat. De Universiteit Leiden wordt verantwoordelijk voor het onderzoek en onderwijs van het Nimar.

Ministerieel besluit

Het Nimar is gevestigd in de Marokkaanse stad Rabat.
Het Nimar is gevestigd in de Marokkaanse stad Rabat.

Dat heeft minister Bussemaker (OCW) samen met minister Koenders (BZ) besloten. Het ministerie van OCW stelt €1,8 miljoen beschikbaar, BZ zes ton. Het geld gaat naar de Universiteit Leiden die verantwoordelijk wordt voor het onderzoek en het onderwijs dat het Nimar gaat verzorgen.

Tegenwicht bieden aan radicale geluiden

‘Met de kennis die het Nimar in huis heeft over de Arabische taal en cultuur kan het instituut een belangrijke rol spelen bij maatschappelijke vraagstukken, waaronder integratie’, aldus minister Bussemaker. Het Nimar dient als centrum voor onderwijs en onderzoek in en met Marokko, waar studenten, onderzoekers, docenten maar ook onderwijs- en onderzoeksinstellingen terecht kunnen. Daarnaast kan het instituut een rol spelen bij het opleiden van een gezagsvol, gematigd islamitisch kader dat een tegenwicht biedt aan radicale geluiden binnen de islam. ‘Het Nimar is hiermee een aanwinst voor het gehele hoger onderwijs in Nederland’, aldus Bussemaker.

Versterkte positie

Volgens minister Koenders versterkt Nederland met het instituut zijn positie in de Arabische regio. ‘Onderwijs, onderzoek en onderlinge communicatie spelen een belangrijke rol in onze relatie. Het instituut kan bovendien bijdragen aan het slaan van een brug tussen Nederland en Noord-West Afrika, en echt helpen bij integratie, de-radicalisering en goede onderlinge verhoudingen.’
 
De subsidie is voor vier jaar toegekend. Daarna volgt een evaluatie. Het Nimar wordt bijgestaan door een Raad van Advies onder leiding van burgemeester Aboutaleb van Rotterdam.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.