Universiteit Leiden

nl en

Crowdfunding succes voor Open Online Course over Linguïstiek

Dankzij een succesvolle crowdfundingscampagne wordt er in het najaar een nieuwe module toegevoegd aan de vervolgsessie van de succesvolle Leidse Massive Online Open Course (MOOC) 'the Miracles of Human Language'; an Introduction to Linguistics. Ruim 240 donateurs hebben het doelbedrag van 10.000 euro mogelijk gemaakt.

Het is de eerste keer dat uitbreidingsmateriaal van Online Learning via crowdfunding gefinancierd wordt, waarmee Leiden een inspirerend alternatief laat zien om onderdelen van open online onderwijs te bekostigen.  

In het najaar staat de MOOC die gegeven werd door Professor Marc van Oostendorp i.s.m. het Online Learning Lab (Centre for Innovation), opnieuw op het programma, na een succesvolle eerste 'run' met ruim 45.000 deelnemers. Verschillende deelnemers waren zo gemotiveerd geraakt dat ze niet wilden dat de cursus ophield. Na afloop werd de MOOC zelfs gemist. De actieve community van deelnemers vroeg daarom om een vervolg. In het budget voor de Leidse MOOCs wordt rekening gehouden met het bekostigen van zogenaamde 'reruns', maar niet met het bekostigen van nieuw materiaal. Om toch aan de wens tegemoet te komen is het Online Learning Lab een crowdfundingsactie gestart. Het initiatief heeft, inclusief een donatie van de universiteit, 10.000 euro opgeleverd van ruim 240 donateurs. 

Deze manier van materiaal bekostigen is een unieke nieuwe invalshoek in de wereld van Open Online Education en heeft dan ook de belangstelling van veel mensen buiten Leiden. De invalshoek is niet alleen uniek omdat het de eerste keer is dat dit wordt gedaan, het biedt ook een interessante inkomstenbron om onderdelen van online open onderwijs te bekostigen. Met name lijkt crowdfunding interessant voor MOOCs die minder inkomsten genereren op basis van certificaten, maar wel veel deelnemers weten te interesseren. Crowdfunding van onderwijs heeft daarnaast potentie voor het testen van onderwijsbehoeften in gratis open online onderwijs. Professoren kunnen hiermee ideeën voor open cursusmateriaal bekostigen en testen daarmee gelijk of hun inhoud voldoende interessant is. 

Een interessant inzicht dat de Crowdfundingsactie ons toont, is dat mensen niet alleen doneerden om het hoofddoel van de actie, het mogelijk maken van een extra module. Veel mensen doneerden ook om het team te bedanken voor de kwalitatief hoogstaande cursus en omdat ze het idee van gratis online onderwijs omarmden. 

De uiteindelijke winnaar van deze Crowdfunding lijkt bovenal het wetenschapsgebied van Linguïstiek. Mensen doneerden veelvuldig omdat de introductie tot dit academische veld hen de ogen openden. Zoals een donateur op de site treffend zegt:  "This course opened the world of linguistics to me. And I want more."

Een andere donateur verwoordde het als volgt:  “This superb Miracles of Human Language MOOC with Professor Oostendorp and his wonderful Team and my peers, have enriched my mind and my soul. It has infinitely enhanced my passion for linguistics, my love for languages and appreciation for my native languages. A heartfelt thank you!”

Door de succesvolle crowdfunding kan het team van the Miracles of Human Languages aan de bestaande 5 modules een nieuwe module toevoegen. De nieuwe module, die waarschijnlijk zal gaan over neurolinguistics, zal in het najaar aangeboden worden samen met het bestaande materiaal. De namen van de donateurs komen in de MOOC te staan als sponsor. Ook krijgen grote donateurs een persoonlijk bedankje van Marc van Oostendorp, op video uiteraard.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.