Universiteit Leiden

nl en

Nieuw metamateriaal knikt op commando

Wetenschappers van de Universiteit Leiden hebben een nieuw metamateriaal ontwikkeld dat zich op instelbare manier kan vervormen.

Kleine variaties in de structuur van het materiaal bepalen welke delen knikken onder externe druk, terwijl andere delen onveranderd blijven. In de Early Edition of the Proceedings of the National Academy of Sciences verscheen een artikel.

3D-geprint prototype

Dankzij metamaterialen wordt het mogelijk om kunstmatige structuren te creƫren met ongewone eigenschappen die in de natuur moeilijk te vinden zijn. Hun onconventionele eigenschappen kunnen worden geprogrammeerd door het juiste ontwerp van hun geometrie of topologie. De Leidse onderzoekers maakten een 3D-geprint werkend prototype van een nieuw metamateriaal dat selectieve en controleerbare vervorming vertoont.

Lees meer:  Buckling on demand (Engelstalig)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.