Universiteit Leiden

nl en

Koninklijke onderscheiding voor prof. Baptist Trimbos

Prof. Baptist Trimbos is vrijdagmiddag bij zijn afscheid benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. De burgemeester van zijn woonplaats Noordwijk verraste hem aan het eind van zijn afscheidscollege en speldde hem de bijbehorende versierselen op.

Ruimte voor talenten medewerkers

Na het opspelden van de versierselen. (Foto Jeroen Hiemstra)
Na het opspelden van de versierselen. (Foto Jeroen Hiemstra)

Trimbos staat bekend als deskundig chirurg, empathisch arts, betrokken opleider en ervaren bestuurder. Hij heeft veel voor het LUMC betekend. Hij startte er als assistent in opleiding om uiteindelijk hoogleraar Gynaecologie te worden. Als afdelingshoofd creëerde hij de ruimte voor alle medewerkers om hun talenten te ontwikkelen. Mede daardoor is de afdeling Gynaecologie van het LUMC uitgegroeid tot een vooraanstaande gynaecologische kliniek in Nederland, met een internationale uitstraling. Daarnaast is Trimbos jarenlang divisievoorzitter geweest.

Vruchtbaarheid sparen

Prof. Trimbos heeft zich gedurende zijn carrière ontwikkeld tot een van de meest vooraanstaande oncologisch gynaecologen in Nederland. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de ontwikkeling van behandelingen waarbij de vruchtbaarheid van vrouwen met gynaecologische kanker gespaard bleef. Zo is er onder zijn leiding in het LUMC een programma opgezet om eierstokweefsel van vrouwen die chemotherapie moeten krijgen te bewaren. Trimbos transplanteerde in 2002 de eierstok van een patiënt naar haar bovenarm. Dit was wereldwijd een van de eerste eierstoktransplantaties.

Dag en nacht bereikbaar

De patiënten stonden bij Trimbos bovenaan. Ze konden hem dag en nacht bellen of sms’en als ze vragen of klachten hadden. Deze houding droeg hij ook landelijk uit, aldus zijn collega prof. Lex Peters, die jarenlang met hem samenwerkte. 'Naast de professionaliteit, hij is een zeer kundig arts en operateur, was empathie voor hem vanzelfsprekend.'

(23 juni 2015/CH/Bron: LUMC)

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.