Universiteit Leiden

nl en

Sjaak Neefjes nieuw lid KNAW

Sjaak Neefjes is een van de zestien nieuwe KNAW-leden. Hij is verbonden aan de afdeling Immunohematologie en Bloedtransfusie (IHB) van het LUMC en een internationaal vooraanstaand onderzoeker op het gebied van de cellulaire immunologie.

Originaliteit en multidisciplinaire aanpak

Prof. Sjaak Neefjes onderzoekt hoe cellen het afweersysteem aansturen en laten weten dat ze geïnfecteerd zijn. Neefjes (1959) bedacht nieuwe technieken om de reacties in een cel zichtbaar te maken en ze te manipuleren, waardoor hij nu processen in gezonde en zieke cellen kan volgen. Hij wordt geroemd om zijn originaliteit en multidisciplinaire aanpak. Veel van zijn vindingen hebben al hun toepassing gekregen in de kliniek.

KNAW kiest zestien nieuwe leden

KNAW-leden zijn vooraanstaande wetenschappers uit alle disciplines en worden gekozen op grond van voordrachten van peers binnen en buiten de Akademie. De KNAW telt circa vijfhonderd leden. Zij zijn ingedeeld bij NWO-afdeling Letterkunde, dan wel de afdeling Natuurkunde. In september 2015 worden de nieuwe Akademieleden geïnstalleerd in het Trippenhuis van de KNAW in Amsterdam.

(26 mei 2015)

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.