Universiteit Leiden

nl en

Leidse biologen winnen Duitse prijs met artikel

De biologen Zarinah Waheed en Bert Hoeksema zijn in Frankfurt gelauwerd door de Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung. Ze ontvingen de Humboldt-Gedächtnispreise voor een artikel over het koraal rond het Maleisische schiereiland Semporna in het noordoosten van Borneo.

Koraaldriehoek

De Leidse biologen stellen in hun interdisciplinaire artikel dat de soortenrijkdom aan koraal gradueel naarmate ook de windenergie afneemt, vanaf de buitenste riffen in het zuiden naar de binnenste riffen van het noorden; schiereiland Semporna ligt in het noordoosten van Borneo. Verder bleken de riffen van het gehele gebied rijker te zijn aan koraalsoorten dan enig eerder onderzocht gebied in de zogenoemde koraaldriehoek in Zuidoost-Azië en de West-Pacific. Die driehoek heeft wereldwijd de grootste mariene biodiversiteit.

Presentatie en relevantie

De jury koos het artikel van Waheed en Hoeksema uit 27 voordrachten; negen wetenschappelijke tijdschriften konden elk drie artikelen voordragen. Het artikel won vanwege de heldere grafische presentatie en de hoge relevantie. Aan de prijs is een bedrag van 6000 euro verbonden.

De Senckenberg Gesellschaft

De Senckenberg Gesellschaft für Naturforschung bevordert onderzoek naar natuur en biodiversiteit en zorgt er ook voor dat de resultaten breed bekend worden. De organisatie werd in 1817 opgericht door betrokken inwoners van Frankfurt, op initiatief van de grote schrijver Goethe. Naamgever is de natuurkundige, natuurliefhebber, botanist en filantroop Johann Christian Senckenberg (1707–1772). Het Senckenberg Gesellschaft bestaat uit zes onderzoeksinstituten en drie natuurmusea.

Z. Waheed and B. W. Hoeksema. A tale of two winds: species richness patterns of reef corals around the Semporna peninsula, Malaysia. Marine Biodiversity, March 2013, Volume 43, Issue 1, pp 37-51

(25 mei 2015/CH)

 

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.