Universiteit Leiden

nl en

Arenberg Prize voor Benjamin van Soldt

Oud-biologiestudent Benjamin van Soldt heeft de Arenberg-Coimbra Group Prize for Erasmus Students 2015 gewonnen. Die gaat naar de Erasmusstudent van een van de Coimbra-universiteiten die wetenschappelijk gezien het meest uit de Erasmus-uitwisseling heeft gehaald.

Longen en longslagaders van slangen

Benjamin van Soldt, prins Leopold van Arenberg en de vicerector van de Universiteit Leiden Simone Buitendijk
Benjamin van Soldt, prins Leopold van Arenberg en de vicerector van de Universiteit Leiden Simone Buitendijk

Benjamin van Soldt deed in 2013-2014 als Erasmusstudent het laatste jaar van zijn master Biologie aan Aarhus University in Denemarken. Daar had hij goed over nagedacht. In Leiden bestudeerde van Soldt de ontwikkeling van de longen en de longslagaders van slangen. Om nieuw licht op te werpen op zijn onderwerp, wilde hij het vervolgens vanuit een fysiologische invalshoek onderzoeken. De beste plek daarvoor bleek Aarhus University: daar werkten in het orgaanfysiologisch laboratorium precies de twee toonaangevende specialisten die Van Soldt zocht: prof. Tobias Wang (dierfysiologie) en biomedicus dr. Carl Christian Danielsen.

Nieuwe en relevante wetenschappelijke resultaten

De beide wetenschappers stelden Van Soldt in staat om diepgaand onderzoek te doen aan de longslagaders van pythons, en tot nieuwe en relevante wetenschappelijke resultaten  te komen. Aan het eind van zijn verblijf in Aarhus, hield Van Soldt op een internationale conferentie een door Wang en Danielsen geautoriseerde presentatie over zijn onderzoek.

‘Evolution through Erasmus’

Van Soldt gaf zijn motivatie voor de prijs de treffende titel ‘Evolution through Erasmus’ mee. Hij ontving de prijs van 5000 euro op 27 mei uit handen van de Belgische prins Leopold van Arenberg, co-naamgever van de prijs. Van Soldt werd gekozen uit negentien aanmeldingen. De voormalig Erasmus-uitwisselingsstudent is inmiddels verbonden aan het Department of Genetics and Development van het Columbia University Medical Center in New York, VS. Een wetenschappelijk artikel over de ontwikkeling van het hart- en ademhalingssysteem van slangen, waarvan hij co-auteur is, is voorwaardelijk geaccepteerd door PLoS ONE.

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.