Universiteit Leiden

nl en

MOOC ‘Miracles of Language’: divers en interactief

Bent u geïnteresseerd in taal? In de Leiden MOOC ‘Miracles of Language’, laat prof.dr. Marc van Oostendorp cursisten kennis maken met de veelzijdige studie van de talen van de wereld. Analyseer uw moedertaal en leer hoe uw taal lijkt op en verschilt van veel andere talen.

Interactie

Van Oostendorp: ‘Nieuw aan deze MOOC (Massive Open Online Course- red.) is dat we zoveel mogelijk interactief doen. We doen dat veelal met filmpjes, bijvoorbeeld als ik een onderwerp uitleg, zoals dat bij een hoorcollege gebeurt. In andere filmpjes bespreek ik verschillende onderwerpen met de student-assistenten bij dit project, Inge Otto en Marten van de Meulen. Zij volgen de onderzoeksmaster taalwetenschap in Leiden. Het idee is dat de cursisten zich met hen kunnen identificeren, en dat ze gestimuleerd worden actief over de stof na te denken.’ Er is ook een discussieforum waar cursisten hun ervaringen met elkaar kunnen delen.

Veldwerk

Om het nog levendiger te maken, zien de cursisten hoe Van Oostendorp veldwerk doet met sprekers van zes verschillende talen (Abruzze, Baskisch, Berber, Chinees, Gungbe en Turks). De cursisten werken daarna met het materiaal van die sprekers, en analyseren zelf de talen. Daarnaast interviewen Otto en Van der Meulen elke week taalspecialisten, onder wie de wereldberoemde taalkundigen Noam Chomsky en Adele Goldberg, over hun vak.

Diversiteit

Prof.dr. Marc van Oostendorp
Prof.dr. Marc van Oostendorp

De 25.000 mensen die zich voor deze MOOC hebben aangemeld, vormen een zeer diverse groep. Om hierop aan te sluiten stellen de makers van de MOOC ‘diversiteit’ centraal, door de focus te leggen op diversiteit aan talen en aan soorten taalkunde. Diversiteit kenmerkt ook het LUCL (Leiden University Centre for Linguistics); dat kwam goed van pas bij het samenstellen van het lesmateriaal. Onderwerpen als computationele taalkunde en Afrikaanse gebarentalen komen ook aan bod.
 

Van Oostendorp: ‘Alles bij elkaar krijg je als cursist zo een veel completer beeld van de taalwetenschap dan in een gewone cursus mogelijk is.’

 

(10 maart 2015 / MLH)

Miracles of Language

De MOOC  Miracles of Language begint op 30 maart. Deelname is gratis en er zijn geen toegangseisen. Alle lesmateriaal komt via de MOOC: video’s, toetsen, leesmateriaal en een discussieforum. De MOOC wordt via het Coursera-platform aangeboden.

De cursus wordt gegeven van 30 maart tot 11 mei 2015.
 

Certificaat en ‘advanced track’

Tegen betaling van 43 euro krijgen deelnemers na afloop een certificaat, mits ze elke week een meerkeuzetoets maken en aan het eind een eindtoets. Mensen die een ‘advanced track’ volgen kunnen video’s insturen van hun eigen veldwerk voor hun eigen taal. Op deze manier hoopt Van Oostendorp dat de MOOC op den duur van zes naar veel meer talen kan uitgroeien.

 

Andere Leidse MOOCs


In ontwikkeling:

  • The Global Promise of Federalism (start in juni)

  • Complex anatomy explained and clinically applied (startdatum nog te bepalen)

  • Clinical Transplantation (startdatum nog te bepalen)


Kijk op de MOOCs-site voor het laatste nieuws

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.