Universiteit Leiden

nl en

Maatschappelijk Verantwoord Innoveren-subsidies voor Leiden-Delft-Erasmus Centres

Twee Centres van de Leiden-Delft-Erasmus-alliantie gaan onderzoek uitvoeren met een Maatschappelijk Verantwoord Innoveren-subsidie van NWO.

Samen met bedrijven en andere maatschappelijke organisaties gaan het Centre for Frugal Innovation in Africa en het Centre for Safety and Security onderzoeken hoe ethische en maatschappelijke aspecten vanaf het begin verdisconteerd kunnen worden in het ontwerp van nieuwe technologie.

Big Data: wat mag wel, wat niet?

Wat wel en niet is toegestaan op het gebied van datamining en het koppelen van digitale datasystemen is nog erg onduidelijk. De politie weet niet precies welke bevoegdheden zij heeft en ook (energie)bedrijven weten niet wat ze precies met data analytics kunnen en mogen. Anderzijds bieden big data grote mogelijkheden waar iedereen iets aan kan hebben, ook het individu.

Meer over dit onderzoek

Businessmodellen voor duurzame ontwikkeling in Afrika

Het Centre for Frugal Innovation in Africa gaat samen met drie bedrijven op zoek naar nieuwe, zogenoemd inclusieve, businessmodellen voor succesvolle innovatie in Afrika. Een inclusief businessmodel is gericht op het maken van winst, maar ook op een positieve bijdragen aan duurzame maatschappelijke en economische ontwikkeling, passend bij lokale omstandigheden en waarden. Deze modellen zijn nieuw en complex, en voor zowel bedrijven als wetenschappers een grote uitdaging.

Meer over dit onderzoek

Over het programma

Het programma Maatschappelijk Verantwoord Innoveren (MVI) van NWO stimuleert onderzoek van consortia van multidisciplinaire onderzoeksteams en private partijen die bij het ontwerpen van nieuwe technologie direct kijken naar de ethische en maatschappelijke aspecten. Dit voorkomt dat achteraf dure aanpassingen nodig zijn of dat de samenleving nieuwe technologie afwijst. Het onderzoek sluit aan bij een of meer van de Nederlandse Topsectoren.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.