Universiteit Leiden

nl en

Wilco van Dijk benoemd op NIBUD-leerstoel

Psycholoog Wilco van Dijk is per 1 december 2014 benoemd als hoogleraar op de bijzondere leerstoel 'Psychologische determinanten van economisch keuzegedrag'. Deze leerstoel van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) voorziet in een maatschappelijke behoefte aan meer wetenschappelijk inzicht. Want hoe maken mensen eigenlijk economische keuzes?

Psychologische kennis van economisch keuzegedrag

Mensen komen steeds vaker in de problemen door de economische keuzes en beslissingen die ze maken. Het beeld van de mens als een rationeel, economisch beslisser werkt dan niet of onvoldoende. Om dit beeld goed bij te stellen is meer kennis nodig over de psychologische determinanten van economisch keuzegedrag. De samenwerking van Sociale en Organisatiepsychologie (Instituut Psychologie) met het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) resulteert nu in een bijzondere leerstoel. Deze NIBUD-leerstoel sluit direct aan bij de behoefte aan meer kennis van economisch keuzegedrag, en ook bij de maatschappelijke betekenis en toepassing ervan.

Onderzoek

De bijzondere leerstoel past goed bij het Leidse onderzoeksprogramma Social Decision Making (Sociale en Organisatiepsychologie). Daarin zullen rationele en emotionele processen in economisch keuzegedrag nog veel meer aandacht krijgen. Daarbij gaat het om zowel fundamenteel als toegepast onderzoek op het gebied van economische en consumentenpsychologie. De nieuwe leerstoel betekent niet alleen een impuls voor de bestaande samenwerking met het Nibud, maar ook voor nieuwe samenwerkingsverbanden met andere maatschappelijk relevante organisaties.

Onderwijs

Als nieuwe bijzonder hoogleraar vervult Van Dijk een centrale rol in de masterspecialisatie Economic and Consumer Psychology (ECP). Deze 1-jarige specialisatie trekt tot nu toe elk jaar meer studenten. Van Dijk zal zich inzetten voor onderwijsvernieuwing met aandacht voor economisch keuzegedrag. Daarnaast zal hij netwerken opbouwen en onderhouden om relevante stage- en scriptiemogelijkheden te creëren voor de studenten van de masterspecialisatie ECP. Het onderwijs zal bovendien profiteren van de inzichten in het eigen onderzoek en zo de Leidse studenten nog beter voorbereiden op de arbeidsmarkt.

Wilco van Dijk in het kort

Wilco van Dijk is sinds 1 september 2009 aangesteld bij de Faculteit der Sociale Wetenschappen (Instituut Psychologie) als universitair hoofddocent. In zijn onderzoek richtte Van Dijk zich tot nu toe met name op de invloed van sociaal psychologische processen op emoties en gedrag. Hij publiceerde onder andere over de emoties teleurstelling, spijt, afgunst, leedvermaak, en wraakgevoelens. Hij maakt sinds 2002 deel uit van het bestuur van de Associatie van Sociaal-Psychologische Onderzoekers (ASPO).

(2 december 2014)
Laatst Gewijzigd: 27-07-2021

NIBUD

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (NIBUD) is een onafhankelijke stichting die informeert en adviseert over financiën van huishoudens. Nibud richt zich daarbij vooral op consumenten, maar ook op professionals die werken bij de overheid en de financiële en maatschappelijke dienstverlening. Daarnaast doet het Nibud onderzoek naar de geldzaken van consumenten. Door de NIBUD-leerstoel zal de al bestaande samenwerking met de Universiteit Leiden verder worden geïntensiveerd, onder andere door het financieren van een AIO project bij het Instituut Psychologie van de Faculteit der Sociale Wetenschappen.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.