Universiteit Leiden

nl en

Farmacoloog Ron de Kloet ontvangt hoge onderscheiding in de psychiatrie

De Leidse farmacoloog Ron de Kloet, hoogleraar medische farmacologie en Akademiehoogleraar, krijgt op 1 oktober de Golden Kraepelin Medal van het Max Planck Institute of Psychiatry in Duitsland. Het is een van de hoogste onderscheidingen in de psychiatrie.

Ontrafelen stresshormoon

De Kloet krijgt hem voor het ontrafelen van de werking van het stresshormoon cortisol in de hersenen en de betekenis hiervan voor het ontstaan van depressie en andere stress-gerelateerde hersenaandoeningen. De gouden medaille wordt sinds 1928 om de vier jaar uitgereikt.

Voorspelling volgende depressie

De Kloet: ‘Wij hebben een genvariant van de receptor voor cortisol ontdekt die helpt bij het voorspellen van het opnieuw optreden van een depressie. Die receptor kan dus van belang zijn voor de keuze van de beste therapie. Het onderzoek in Leiden was alleen mogelijk door samenwerking van toponderzoekers, van genspecialisten tot gedragswetenschappers. Het heeft een oeuvre opgeleverd van meer dan 500 originele publicaties en diverse prijzen.’

Een juweel voor universiteit en LUMC

Wat is uw reactie op deze onderscheiding? ‘Deze gouden medaille is de kroon op al het werk en een juweel voor de Universiteit Leiden en het LUMC. Ik ben blij met dit blijk van bijzondere waardering voor het werk dat ik samen met de medewerkers heb gedaan. Ook zij hebben zich ruim twintig jaar voor meer dan honderd procent ingezet voor het onderzoek. Het moet ook stimulerend zijn voor de vele studenten die de afgelopen jaren door ons zijn geïnspireerd.’

Golden Kraepelin Medal

De Golden Kraepelin Medal is een onderscheiding voor uitstekend en vernieuwend onderzoek in de psychiatrie of een gerelateerd veld dat van betekenis is voor de psychiatrie. Een internationaal comité draagt de laureaat voor. De onderscheiding werd in 1928 in het leven geroepen bij de opening van het German Research Institute of Psychiatry, nu het Max Planck Institute of Psychiatry geheten, ter herinnering aan zijn oprichter, Emil Kraepelin. Naast De Kloet krijgen dit jaar ook een Amerikaanse en een Japanse onderzoeker de medaille.

Zie ook

KNAW Akademiehoogleraren

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.