Universiteit Leiden

nl en

Zebravinken bijzonder gevoelig voor intonatie in menselijke spraak

Onderzoek door Leidse promovenda Michelle Spierings toont aan dat zebravinken bijzonder gevoelig zijn voor de natuurlijke intonatie in menselijke spraak. Artikel gepubliceerd in Proceedings of the Royal Society - Biological Sciences.

Parallele evolutie

Spierings: ‘Ook wanneer we deze intonatieverschillen zo klein maken dat mensen er eigenlijk niet meer op reageren, blijven zebravinken hier een sterke reactie op vertonen. Het is heel interessant om te zien dat een ander diersoort deze gevoeligheid deelt. Blijkbaar heeft daar iets van parallelle evolutie plaatsgevonden, wat zou kunnen betekenen dat perceptie van intonatie belangrijk is voor communicatie.’ 

Lees meer

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.