Universiteit Leiden

nl en

Online extractenbibliotheek slaat brug tussen telers en nieuwe markten

Biologen gaan extracten van tuinbouwgewassen verzamelen in een digitale bibliotheek. Producenten uit de farmacie, agrochemie, cosmetische industrie en foodsector die op zoek zijn naar specifieke stoffen kunnen via het systeem in contact komen met de tuinders die de stoffen produceren. De bibliotheek moet nog gelanceerd worden maar heeft nu al een internationale innovatieprijs gewonnen.

(On)benut potentieel

Planten bevatten tienduizenden verschillende stoffen, waarvan sommige zeer waardevol. Ze kunnen worden gebruikt voor de productie van verpakkingsmaterialen, cosmetica, kleurstoffen, en vele andere toepassingen. Slechts heel weinig van dergelijke stoffen worden daadwerkelijk toegepast. Intussen haalt de industrie dezelfde of vergelijkbare stoffen uit aardolie. Omdat bedrijven hun eenzijdige afhankelijkheid van aardolie en de uitstoot van CO2 willen verkleinen, ontstaat een toenemende vraag naar wat planten aan grondstoffen te bieden hebben. De initiatiefnemers van de extractenbibliotheek willen ondernemers helpen deze schat beter te benutten, nieuwe markten aan te boren en hun productie een stuk duurzamer te maken. Kansen doen zich voor bij het valoriseren van reststromen uit de tuinbouw en het initiëren van specifieke teelten.

Vraag en aanbod

De digitale bibliotheek is een verzameling van extracten die de diversiteit aan inhoudsstoffen uit de Nederlandse tuinbouwgewassen beheert. De bibliotheek zal naar schatting 1500 plantfamilies omvatten die zo veel mogelijk biologisch door de Nederlandse tuinbouwsector zijn geteeld. Geïnteresseerde afnemers kunnen straks met hun eigen screeningsmethode de extracten nazoeken op bruikbare stoffen. De bibliotheek moet medio 2015 operationeel zijn en op termijn krijgen ook organismen als schimmels en bacteriën een plaats.

Innovatieprijs

De bibliotheek wordt nu al internationaal gewaardeerd. De extractenbibliotheek sleepte in mei tijdens de Siñal Exhibition 2014 in het Franse Châlons-en-Champagne de prestigieuze Prix “Innovation Procédé in de wacht. De jury roemt het project vanwege de originaliteit, het open innovatie samenwerkingsmodel en het duurzame karakter. Siñal Exhibition is een belangrijke beurs voor midden- en kleinbedrijven die zich bezighouden met biobased activiteiten. Voor het eerst nam een buitenlandse delegatie deel aan het evenement.

Links

Website Kenniscenrum plantenstoffen

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.