Universiteit Leiden

nl en

Nieuwe prijs voor jong talent in de sterrenkunde

Afgelopen week is het De Zeeuw-Van Dishoeck Fonds opgericht dat als doel heeft om jong talent in de astronomie te stimuleren. Uit het fonds wordt jaarlijks de De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs voor Sterrenkunde toegekend voor de beste masterscriptie op het gebied van de sterrenkunde, geschreven aan een Nederlandse universiteit. De prijs bestaat uit een oorkonde en een geldbedrag van €3000.

Slimme studenten aanmoedigen

‘Slimme studenten zijn de toekomst van ons vakgebied en die willen we graag zo vroeg mogelijk aanmoedigen om zelfstandig vernieuwend onderzoek te doen’, zegt Ewine van Dishoeck (hoogleraar moleculaire astrofysica in Leiden), die samen met ESO-directeur-generaal Tim de Zeeuw, tevens hoogleraar theoretische astronomie in Leiden, het fonds heeft opgericht.

Helder je bevindingen formuleren

De Zeeuw benadrukt dat de combinatie van wetenschappelijk onderzoek en het op heldere wijze formuleren van de bevindingen een belangrijk en integraal onderdeel vormen van de masteropleiding Sterrenkunde: ‘Die vaardigheden zijn van groot nut voor studenten, of ze nu een carrière ambiëren binnen de astronomie of een ander vakgebied, of buiten de wetenschap’.

Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen

De afstudeerprijzen die de KHMW uitschrijft, worden toegekend ter bekroning van uitzonderlijke studieresultaten van masterstudenten aan een Nederlandse instelling voor wetenschappelijk onderwijs. De KHMW, opgericht in 1752, is het oudste ‘geleerde genootschap’ in Nederland, en heeft als doel ‘de wetenschap bevorderen en een brug slaan tussen wetenschap en samenleving’. De ‘De Zeeuw-Van Dishoeck Afstudeerprijs voor Sterrenkunde’ zal eind november 2014 voor het eerst worden uitgereikt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.