Universiteit Leiden

nl en

Promoveren als familietraditie

Het is alsof zijn familie er een abonnement op heeft: natuurkundige Louk Rademaker is de vierde generatie die promotie-onderzoek deed aan de Universiteit Leiden. Van wiskundige raadsels en Indonesische talen tot waterschaarste in Kameroen en de digitalisering van strafrecht.

Louk Rademaker




 

Op 11 december staat de hele familie weer in het Academiegebouw, dit keer vanwege de verdediging van Louk Rademaker. Hij zet een mooie traditie voort, maar zijn onderwerp is geen gesneden koek voor de familie. De theoretisch natuurkundige deed onderzoek naar koperroestmaterialen die gemengd met zeldzame metalen als lanthaan supergeleidende eigenschappen hebben. Het is nog een raadsel hoe dat kan. Rademaker onderzocht een exciton-constructie, door de opeenstapeling van deze materialen in een soort sandwichformule kan het gedrag van elektronen beter bestudeerd worden.

Liefde voor kritische vragen

Is wetenschap Rademaker met de paplepel ingegoten? ‘Ik was inderdaad van jongs af aan geïnteresseerd in wetenschap. Maar mijn ouders vonden niet dat ik ook maar moest promoveren. Ze brachten ons thuis vooral de liefde bij om kritische vragen te stellen. Daar is niet per se een wetenschappelijke loopbaan voor nodig; naast mijn werk ben ik ook al jaren gemeenteraadslid in Leiden voor de SP.’ Zijn ouders promoveerden zelf toen ze al een tijd aan het werk waren.

Jan Rademaker promoveerde in 1996.

Digitalisering rechtspraak

De familieleden hebben ieder hun eigen specialisme. Louks vader, Jan Rademaker, promoveerde in 1996 bij Rechten op een proefschrift over de vraag in hoeverre strafrechtspraak gedigitaliseerd kan worden. In die tijd was het gebruik van internet nog helemaal niet zo vanzelfsprekend. Hij werkt nu als jurist bij de Raad voor Europa.

Gewelddadige conflicten Kameroen

Rademakers moeder, Ruth Noorduyn, is milieukundige. Zij onderzocht hoe milieuschaarste zoals watergebrek in Kameroen tot gewelddadige conflicten leidt. Ze voerde haar onderzoek uit bij het Centrum voor Milieukunde van de Universiteit Leiden, in samenwerking met de Universiteit van Amsterdam waar in 2005 de promotie plaatsvond.

 

Geschiedenis van het Buginees

Ruth Noorduyn, Rademakers moeder, verdedigt vanaf de kansel haar proefschrift in 2005.
 

De opa van Rademaker, Jacobus Noorduyn, was directeur van het Koninklijk Instituut van Taal- Land- en Volkenkunde in Leiden. Hij promoveerde in 1955 op de geschiedenis van het Buginees, een Indonesische taal. Helaas is opa Noorduyn niet bij Louks promotie aanwezig, hij overleed in 1994 op 67-jarige leeftijd.

Collega van Lorentz

De vader van Noorduyns vrouw was Piet Mulder, een wiskundige die samenwerkte met de beroemde Leidse natuurkundige en Nobelprijswinnnaar Hendrik Antoon Lorentz. Mulder promoveerde in 1917 in op Kirkmansystemen, een wiskundig probleem uit de combinatoriek. Hij werkte aan de Universiteit Leiden maar promoveerde officieel in Groningen.

Piet Mulder, Rademakers overgrootvader, promoveerde in 1917 in de wiskunde.


 
​​

Trots

Heeft Rademaker al die proefschriften van kaft tot kaft gelezen? ‘Van de meeste alleen de samenvatting en het dankwoord natuurlijk, dat is als insider extra interessant.’ Mulders proefschrift heeft hij, gezien hun verwante disciplines, iets uitgebreider gelezen. ‘Dat was niet eenvoudig. De wiskundige notatie is nu natuurlijk achterhaald.’ Hoewel promoveren binnen zijn familie niet heel bijzonder is, zijn ze, geeft Rademaker toe, toch wel een beetje trots op elkaar. ‘Ik werk in Leiden op het Lorentzinstituut en dan moet ik wel eens aan mijn overgrootvader denken die samenwerkte met Lorentz en hem in zijn proefschrift bedankte. Het geeft een mooie verbintenis. Dat ik zoveel jaar later hier mijn promotieonderzoek heb gedaan had hij vast mooi gevonden.’

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.