Universiteit Leiden

nl en

Nieuw: 'Wandelgids door Islamitisch Leiden' en Arabisch muurgedicht

Leiden is sinds 1 november een 'Wandelgids door Islamitisch Leiden' en een Arabisch muurgedicht rijker. Dit dankzij de viering van 400 jaar Arabisch in Leiden.

Leiden is sinds 1 november een 'Wandelgids door Islamitisch Leiden' en een Arabisch muurgedicht rijker. Dit dankzij de viering van 400 jaar Arabisch in Leiden.

Dertig locaties met islamitische link

Wist u dat de dakrand van het stadhuis versierd is met een rij bollen met kegelvormige punten waarop halve maantjes prijken? En dat de bekende Marokkaanse slager/supermarkt Mabroek, nu aan de Nieuwe Beestenmarkt en 's zaterdags op de markt, in 1974 begon in de Groenesteeg? Wel als u aan de hand van de 'Wandelgids door Islamitisch Leiden' door de stad wandelt. Maar liefst dertig locaties hebben op enigerlei wijze een islamitische link.

Het eerste exemplaar van de wandelgids werd op 1 november aangeboden aan rector magnificus Carel Stolker. Dat gebeurde op de hoek van de Papengracht en het Gerecht, waar ook een Arabisch muurgedicht werd onthuld door een vertegenwoordiger van Saudi Aramco, een Saudische oliemaatschappij die kantoor houdt in Den Haag en de viering van 400 jaar Arabisch subsidieert. Waaronder het muurgedicht van Adonis, een hedendaagse Arabische dichter

Petra Sijpesteijn verwelkomt het gezelschap

Hoogleraar Arabisch spreekt heb publiek toe. Ze vertelt dat voor het muurgedicht speciaal gekozen is voor de contemporaine dichter Adonis. Toen het ging regenen zei ze: 'In het Midden-Oosten is regen een positief teken en symbool.' Ach, ja natuurlijk, als de woestijn je achtertuin is...

Brill biedt de wandelgids aan

De directeur van Brill bood het eerste exemplaar van de wandelgids aan aan rector magnificus Carel Stolker. Hij vertelde dat Brill nog meer specifieke wandelgidsen gaat uitbrengen. Joods Leiden, joods Amsterdam...

Stolker reageert

Stolker vertelde dat hij er onlangs tot zijn verbijstering achter kwam dat veel Leidse hoogleraren helemaal niet weten wat de Leidse universiteit en Leiden te bieden hebben op het gebied van de arabistiek. 'Terwijl we er wereldberoemd om zijn.'

Vertegenwoordiger Aramco onthult het muurgedicht

Een vertegenwoordiger van Aramco onthulde het muurgedicht. Hij zei dat hij nergens buiten het Midden-Oosten zo'n concentratie van Arabische kennis en cultuur was tegengekomen als in Leiden: de wetenschappers met hun onderzoek, studenten die Arabisch leren, de vele manuscripten die de Universiteitsbibliotheek bezit en de collecties van de musea van Volkenkunde en Oudheden.

Foto's islamitische stadswandeling in Leiden

Bekijk de fotoserie
Islamitische stadswandeling in Leiden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.