Universiteit Leiden

nl en

Natuurkundigen bedenken oplossingen bij Physics with Industry

De autoindustrie verzinkt metaal met installaties die kunnen gaan vibreren, waardoor de laag zink op het metaal niet overal even dik is. Zo kan een auto bijvoorbeeld gaan roesten. Fysici zochten naar oplossingen van vijf vraagstukken tijdens de workshop Physics with Industry.

Jaap van Eenennaam van Tata Steel stelde meteen maar een lastige vraag op de eerste dag van de workshop Physics with Industry: ‘Hoe krijgen we een gelijkmatige laag zink op autometaal?’ Tata Steel verzinkt metaal voor de autoindustrie met installaties die kunnen gaan vibreren, waardoor de laag zink op het metaal niet overal even dik is. Aan de fysici de uitdaging te zoeken naar een ‘Moving strip stabilisation’; een manier om de machines te stabiliseren. Het was één van de vijf cases die Tata Steel, Ingenieursbureau Oranjewoud, Océ Technologies, Pamgene en RGS Development hebben aangedragen. 

Andere vraagstukken die aan bod kwamen:

1. Protection against fine dust: the line ESP
2. Analyzing liquid penetration in paper by Electrical Impedance Spectroscopy (EIS)
3. Peptide aggregates in small volumes – detection and solution
4. Advanced solid state materials for thermoelectric power generation

Bij de eindpresentaties op vrijdag is Jaap enthousiast. Het team van Tata Steel heeft verschillend oplossingen bedacht om de zinklaag egaler te maken. Ze hebben berekeningen gedaan om hun hypothese te testen en zelfs een experiment opgezet. De resultaten zijn zo veel belovend dat Tata overweegt patenten aan te vragen op de resultaten. De promovendi zijn ook positief. Het is leuk om in een team samen te werken en te zien dat je in één week echt iets kan bereiken. Zelfs als het niet binnen je eigen vakgebied is.

Kennisuitwisseling en netwerkvorming

De vierde editie van Physics with Industry vond plaats van 18 t/m 22 november en werd georganiseerd door Stichting voor Fundamenteel Onderzoek der materie (FOM), Technologiestichting STW en het Lorentz Center. In de workshop werken zo’n vijftig promovendi en postdocs een week lang aan vijf fysische problemen van bedrijven. Doel van de workshop is kennisuitwisseling en netwerkvorming tussen bedrijven en academici. De jonge onderzoekers ervaren hoe snel zij kunnen bijdragen aan het oplossen van problemen uit de industrie. Bedrijven profiteren van de denkkracht van de onderzoekers, ontdekken nieuw talent en doen contacten op in de academische wereld.

Zie ook

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.