Universiteit Leiden

nl en

Wessel Valkenburg wint tweede halve finale Ig Nobel

Je onderzoek in 24 seconden uitleggen en het in 7 woorden samenvatten. En dat in competitite met andere jonge Leidse onderzoekers. Wessel Valkenburg won op 7 juli de tweede halve finale van Ig Nobel 24/7.

De theoretisch fysicus Valkenburg werkt met een Veni-beurs voor jonge onderzoekers bij het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde (LION). LION-directeur Eric Eliel was benaderd door de organisatie van Ig Nobel met de vraag of hij kandidaten wist. Eliel wist er wel een. Valkenburg: ‘En ik zei graag ja.’

Wetenschap toegankelijk maken

Valkenburg vervolgt: ‘Ik vind het belangrijk om wetenschap toegankelijk te maken voor een breder publiek. Dit leek me een leuke manier, waar ik nog geen ervaring mee had. Je werk mondeling presenteren op een begrijpelijke manier met daarbij de restrictie van 24 seconden.’

De tekst

Dit is Valkenburgs tekst, onder de titel ‘Wij in ons heelal’: De oerknal was 13 miljard jaar geleden. Dat zien we nagloeien op 13 miljard lichtjaar afstand. Daar was het heelal overal hetzelfde. Maar hoe zag het er hier 13 miljard jaar geleden uit? Wonen we wel op een gewoon plekje? In verre stelsels, zien wij de reflectie van onszelf, nagloeiend in de oerknal. Dankzij het kinematische Sunyaev-Zel’dovich-effect, krijgt Copernicus tóch gelijk.

Samengevat in zeven woorden: Een verre spiegel maakt je heel jong.

Zonder powerpoint

Valkenburg vertelt dat de jury zijn minimalistische aanpak waardeerde. ‘Ik was de enige die geen Powerpoint gebruikte. Zo’n scherm leidt af en je moet uitleggen wat erop te zien is. Dat vond ik verspilde energie. Kennelijk was de jury het met mij eens. Ik heb ter verlevendiging gebaren gebruikt.’

Het laatste woord

Valkenburg zag verder kans, ook belangrijk voor de jury, om het laatste woord van zijn beschrijving precies in de 24ste seconde uit te spreken. ‘Iedereen bereidt dat aspect natuurlijk heel goed voor maar toch pakt het bij de een wat beter uit dan bij de anders. Bij mij ging het heel goed.’

De finale

Tenslotte: gaat Valkenburg in de finale op 13 september 2013 tegen hoogleraar Evolutiebiologie Menno Schilthuizen precies dezelfde tekst gebruiken? ‘Dat weet ik nog niet. Het ging goed, dus waarom zou ik aan de tekst sleutelen? Maar het kan altijd beter.’

Zie ookFundamentals of Science

Fundamentals of Science is een van de profielthema’s in het onderzoek van de Universiteit Leiden.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.