Universiteit Leiden

nl en

Hans Hilgenkamp legt supergeleiding uit op Zwarte Cross

Hans Hilgenkamp, hoogleraar Experimentele natuurkunde, legt zondag 22 juli op het Achterhoekse festival Zwarte Cross in Lichtenvoorde uit wat supergeleiding is. In elk geval ook super cool.

Achterhoeks feestje

Het hoeft allemaal niet zo serieus op de Zwarte Cross…

‘Supergeleiding – Super Cool.’ Zo heet het optreden van Hilgenkamp. Het maakt deel uit van de collegeserie die onderdeel is van het jaarlijkse familiefeestje van de Achterhoek dat de Zwarte Cross is. Het festival waar op 20, 21 en 22 juli zo’n 150.000 bezoekers op af komen, is veel in een. Natuurlijk is er volop muziek, maar ook de motorcross is een belangrijk onderdeel, en dan vooral het stuntwerk met motoren. Verder is er een uitgebreid theaterprogramma en komen ook kinderen royaal aan hun trekken. Dit alles met een Achterhoekse twist: het moet een beetje gek zijn, humor hebben.

Wetenschappers op een (pop)festival een succes? De organisatoren van Lowlands dachten als eersten van wel, en ze kregen gelijk. Vandaar dat ook andere festivals hun oog op de wetenschap hebben lieten vallen.

Geïnteresseerd in techniek

... liever niet zelfs.

Hilgenkamp was vorig jaar ook gasthoogleraar op de Zwarte Cross. ‘Je moet daar natuurlijk niet een lang, serieus verhaal gaan staan houden’, zegt de hoogleraar, die een dubbelaanstelling heeft, aan de Universiteit Twente en in Leiden. ‘Je kiest iets uit dat je zelf leuk vindt om te vertellen en waar je ook nog iets van kunt laten zien. Ik neem vloeibare stikstof mee, dat ziet er sowieso spectaculair uit en je kunt er iets over hoge-temperatuurgeleiding bij kwijt. Ik ga ook nog een paar honderd ampère door een koperen strip heen jagen. Die smelt daarvan. Ook leuk. Je kunt het verband leggen met een stop die doorslaat. Terwijl het daar maar om zestien ampère gaat. Dat snappen mensen goed. En ik denk ook aan de zwevende magneet, waar iemand op kan gaan staan zonder dat ie naar de grond zakt. Vergeet niet dat er een heleboel mensen komen, die geïnteresseerd zijn techniek, want in motoren.’

Ruig imago

Prof.dr.ir. Hans Hilgenkamp: ‘Een beetje spektakel heb je wel nodig op dit festival.’

Het Achterhoekse imago – denk aan de band Normaal – is ruig, lawaaierig en bierovergoten. Hilgenkamp komt zelf uit Zutphen dat – klinkt daar niet een vlaagje spijt in zijn stem? – net niet meer tot de Achterhoek wordt gerekend. ‘Maar ik ken de Achterhoekse cultuur goed. Die is minder ruig dan de Achterhoekers ons willen doen geloven. De Zwarte Cross is een erg toegankelijk festival waar een vriendelijke sfeer heerst, iedereen aardig is en waar je het ook goed toeven is voor kinderen. Het is er bovenal gezellig. ’s Avonds, als de kinderen naar huis zijn, en het allemaal om de muziek draait, wordt de sfeer natuurlijk anders, maar nog steeds goed.’

Wetenschap en muziek

Het door de Twentse hoogleraar Dave Blank samengestelde wetenschapsprogramma op de Zwarte Cross vindt plaats op zaterdag en zondag, van 11.00 tot 16.30 uur. Voor en na elk optreden van een hoogleraar speelt een band. Hilgenkamp is te zien en te horen op zondag om 14.00 uur.

Zie ook

Profielthema

Fundamentals of Science’ is een van de zes profielthema’s in het onderzoek van de Universiteit Leiden

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.