Universiteit Leiden

nl en

Big Science: de SRV-wagen van de wetenschap

De ultieme bèta-medley. Daarop trakteren Bas Haring, hoogleraar Publiek Begrip van Wetenschap, en Ionica Smeets, freelance wetenschapsjournalist en Wiskundemeisje, van 25 t/m 29 juni iedereen die geïnteresseerd is. Hun medley ‘Big Science’ voert de deelnemers vijf dagen langs grote thema’s van de natuurwetenschap.

Succes

Bas Haring en Ionica Smeets geven voor de tweede keer de zomercursus Big Science.


 

Big Science in een notendop: vijf dagen elke ochtend twee colleges over een groot natuurwetenschappelijk onderwerp en ’s middags een excursie of demonstratie. Aan het einde van de week wordt de opgedane kennis getest met een tentamen. De kans is groot dat niet elke student direct enthousiast is om dit te doen in zijn welverdiende vakantie. Daar waren Bas Haring en Ionica Smeets vorig jaar ook bang voor toen de eerste Big Science plaatsvond. Maar het succes van die eerste editie bleek te smaken naar meer.

Schimmels en metrostations

Het idee is dat onderwerpen worden behandeld die aantrekkelijk zijn, maar ook nuttig. Smeets: ‘De kans is klein dat je morgen tegen een supernova aanloopt, dus daar hebben we het ook niet over.’ In plaats daarvan worden onderwerpen geserveerd als: ongecijferdheid, evolutie, speltheorie, logica, maar ook netwerken. ‘Dat laatste thema is nieuw. Er valt echt ontzettend veel interessants over te zeggen. Wist je bijvoorbeeld dat wetenschappers de netwerken bestuderen die bepaalde schimmelkolonies aanleggen, om zo te bepalen op welke plek het beste een nieuw metrostation kan worden aangelegd?’

Aanvulling op studiepakket

Hoewel Smeets en Haring vorig jaar vooral rekenden op een puur alfa-publiek, bleken er verrassend genoeg ook bèta’s op de cursus af te komen. Smeets licht toe: ‘Tot mijn stomme verbazing waren er ook studenten wis- en natuurkunde. Het blijkt dat veel onderwerpen die wij bespreken helemaal niet in het studiepakket voorkomen. Wat dat betreft is Big Science een mooie aanvulling. Maar onze doelgroep zijn toch vooral alfa- en gamma-studenten.’

Stoere jongen

De cursus is ook toegankelijk voor niet-studenten. ‘Vorig jaar was er een stoere jongen uit het VMBO die zei in de vakantie een keer iets anders te willen doen dan lui op zijn bed liggen,’ vertelt Smeets. ‘Ook zat er een oud-leraar natuurkunde met zijn vrouw. Ik vind dat dat ook een taak van de universiteit is: naar buiten treden, de leek als het ware naar de collegebanken halen.’

Richard Feynman

Smeets beschouwt zichzelf niet als wetenschapsmissionaris, maar is ook niet geheel gespeend van ambitie: ‘Ik zie het als een taak om mensen met dezelfde belangstelling als ik te helpen. Ik ben een soort SRV-man van de wetenschap. Het is vaak zo zonde als mensen zaken missen doordat ze iets niet goed begrijpen. De natuurkundige Richard Feynman omschreef dat mooi: harde wetenschappen demystificeren de wereld niet, maar geven haar juist meer glans. Als je begrijpt hoe een bloem in elkaar zit, wordt hij alleen maar mooier. Uiteindelijk word je gelukkiger als je weet hoe dingen in de wereld werken.’

Big Science (2 studiepunten) vindt plaats van 25 t/m 29 juni 2012. De cursus is voor iedereen toegankelijk. Universitaire studenten gratis, anderen: € 100,-.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.