Universiteit Leiden

nl en

Prof.dr. Peter Kes koninklijk onderscheiden

Emeritus hoogleraar Natuurkunde Peter Kes is op 27 april 2012, de dag van de lintjesregen, benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Prof.dr. Peter Kes, Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw

Kes, gespecialiseerd in onderzoek naar lage temperaturen, werd geroemd vanwege zijn uitzonderlijke inzet voor enkele grote herdenkingen in 2008 en 2011 van ontdekkingen van prof. Heike Kamerlingh Onnes. Die richtten de schijnwerpers op de Nederlandse en in het bijzonder de Leidse natuurkunde.

In 2008 was het honderd jaar geleden dat de Leidse Nobelprijswinnaar voor de natuurkunde er voor het eerst in slaagde helium vloeibaar te maken, en in 2011 dat hij metaalkwik zo ver wist af te koelen dat het supergeleidend werd.

Leiden te klein

Ter herdenking van het eerstgenoemde wetenschappelijke wapenfeit van Kamerlingh Onnes, nam Kes het initiatief voor de International Conference on Low Temperature die zoveel deelnemers trok - 1400 uit 44 landen - dat Leiden er te klein voor was; de conferentie vond plaats in Leiden én Amsterdam. Kes deed het vele werk met enorme inzet grotendeels in zijn vrije tijd.

Opnieuw het voortouw

Prof. Heike Kamerlingh Onnes

Dezelfde tomeloze inzet legde Kes aan de dag ten behoeve van de herdenking drie jaar later van het 100-jarig jubileum van de ontdekking van de supergeleiding, in 2011. Hiervoor kwamen vele internationaal hoog aangeschreven wetenschappers naar Leiden. En wederom nam Kes het voortouw voor een wetenschappelijke samenkomst, dit keer een vijfdaags symposium. In de aanloop naar de herdenkingsfestiviteiten ging Kes met emeritaat maar hij onverdroten voort met de organisatie ervan.

Dienstbaar gebleven

Peter Kes was zijn hele werkzame leven verbonden aan de Universiteit Leiden. Mede dankzij hem deden Leiden en Nederland volop mee in het competitieve onderzoeksveld van de hogetempatuurgeleiding, ontdekt in 1986. Van 2000 tot 2006 was Kes directeur van het Leids Instituut voor Onderzoek in de Natuurkunde.
Ook na zijn emeritaat is Kes dienstbaar aan de Leidse universiteit gebleven: door zijn jarenlange ervaring had hij een zeergewaardeerde rol als adviseur in de voorbereiding van de nieuwbouwplannen van de faculteit Wiskunde en Natuurwetenschappen. Met die nieuwbouw is een aanvang gemaakt.

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.