Universiteit Leiden

nl en

Merlijn van Deen: ‘In Parijs gaat alles in het Frans’

Natuurkundestudent Merlijn van Deen, winnaar van een Janneke Fruin-Helb Beurs, doet zes maanden onderzoek in Parijs. ‘De uitdaging van de taal en een eersteklas onderzoeksinstituut’ vormden de aanleiding om naar Parijs te gaan.

Merlijn van Deen

‘Ik loop stage aan de ESPCI (’École supérieure de physique et de chimie industrielles de la ville de Paris’) in Parijs. Je kan de ESPCI ongeveer met de TU Delft in Nederland vergelijken: het is een ingenieursopleiding, met één van de beste onderzoeksgroepen op het gebied van de materiaalkunde.’

Wat voor onderzoek doe je daar?

‘Ik doe onderzoek naar druppelvorming van suspensies - vloeistoffen met vaste deeltjes erin. Een vloeistof met meer deeltjes wordt stroperiger, maar het gedrag bij druppels is niet alleen daarmee te beschrijven: we zien dat druppels van suspensies relatief snel vallen. Denk bijvoorbeeld aan een schep met modder. Als je die eraf laat glijden dan zal dat in brokken gaan, terwijl water veel geleidelijker beweegt. Dat gedrag proberen we op een fundamenteler niveau te begrijpen door te kijken hoe de vaste deeltjes binnen de vloeistof bewegen.’

Wat zijn de verschillen/overeenkomsten met Leiden?

‘Er worden altijd grappen gemaakt over de Franse bureaucratie, maar hij werkt wel, hoewel het even kan duren. Toegegeven, je moet een hele hoop formulieren en documenten aan een hele hoop mensen sturen, maar dat heeft wel als voordeel dat je er zelf controle over hebt. In Nederland gaat alles ‘vanzelf’, maar dat betekent ook dat als er ergens in de administratie iets niet lekker loopt, je daar heel weinig tegen kunt doen.’

En de Franse taal?

‘Hoe er met de taal wordt omgegaan is heel anders: het is in Leiden ondenkbaar dat er wetenschappelijke lezingen in het Nederlands worden gegeven, terwijl het in Frankrijk standaard is dat deze in het Frans zijn. En dat gaat best ver: Tijdens een conferentie voor onderzoekers aan Franse universiteiten werd een Fransman die zijn lezing in het Engels wilde geven teruggefloten.’

Wat neem je mee als je terugkomt naar Leiden?

‘Mijn Frans is een stuk beter verbeterd, hoewel ik zowel in het lab als in mijn – Portugese - studentenhuis vooral Engels spreek. Verder heb ik van mijn huisgenoten geleerd hoe Portugezen koken: Laat, maar wel erg lekker!’

Link

Janneke Fruin-Helb Beurs van het Leids Universiteits Fonds (LUF)

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.