Universiteit Leiden

nl en

Team Leiden ‘Antibiotica Gezocht’ wint Academische Jaarprijs

Tergend langzaam haalde staatssecretaris Zijlstra het papier met de naam van de winnaar uit de grote gouden envelop. De finale was spannend geweest. Maar er kon maar een winnaar zijn van de Academische Jaarprijs op 26 oktober. En dat werd het Leidse team van moleculair biotechnoloog Gilles van Wezel met ‘Antibiotica Gezocht’.

Team ‘Antibitotica Gezocht’ is dolblij met de overwinning. Volgens de jury, voorgezeten door Paul Schnabel, hadden de wetenschappers van team ‘Antibiotica Gezocht’ het meest overtuigend uit de doeken gedaan hoe ze het brede publiek op een vruchtbare manier deelgenoot kunnen maken van wetenschappelijk toponderzoek.

Sipke Jan Bousema

Ook liet het team zien dat het goed in staat is samenwerkingspartners te mobiliseren. De presentatie werd gebracht als een aflevering van ‘Klokhuis op locatie’ met Sipke Jan Bousema als presentator en Artisdirecteur Haig Balian als gast.

Antibiotica uit een schepje tuinaarde

Team ‘Antibiotica Gezocht’ bestaat uit onderzoekers en studenten van de Universiteit Leiden en het Erasmus Medisch Centrum. Het wil het brede publiek betrekken bij de discussie rond antibioticumresistentie en laten zien waar antibiotica vandaan komen. De wetenschappers laten zien hoe makkelijk het is om een groot scala aan antibiotica te isoleren uit een simpel schepje tuinaarde. Maar ze gaan ook uitleggen waarom het desondanks zo moeilijk is om juist die antibiotica te vinden, die een oplossing bieden tegen multiresistente ziekenhuisbacteriën.

Microbiologie in middelbaar onderwijs

De prijs van 100.000 euro gaan ze inzetten voor het maken van les- en practicummateriaal voor middelbare scholen – pakketjes van een euro per stuk. Microbiologie moet namelijk een veel belangrijker plaats krijgen in het middelbaar onderwijs, betoogde Van Wezel. Daarnaast komt er een tijdelijke tentoonstelling in Museum Boerhaave over resistentie, en een permanente expositie in de nieuw op te zetten microZOO van Artis. De jury was erg gecharmeerd van deze brede benadering.

Andere teams

De andere teams waren het eveneens Leidse team ‘Leve DNA’ van LUMC-onderzoeker Ken Kraaijeveld en het Maastrichtse team ‘Brein in Beeld’. Het laatste team won de Labyrint (VPRO) publieksprijs. De finale was in de Leidse Stadsgehoorzaal.

Links

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.