Universiteit Leiden

nl en

Koreaanse geadopteerde mannen in het Westen vinden moeilijker een vrouw

Gedragsbioloog Peter Dijkstra en twee collega’s onderzochten voor het eerst hoe het Koreaanse geadopteerden vergaat op de relatiemarkt. Conclusie: heteroseksuele mannen van Koreaanse afkomst die als adoptiekinderen in het Westen zijn opgegroeid, zijn vaker single en hebben meer problemen met daten dan vrouwen met dezelfde achtergrond.

Dijkstra deed onderzoek onder 290 volwassen Koreaanse mannen en vrouwen, die door westerse stellen in Europa, de VS en Australië werden geadopteerd. Uit door de adoptiekinderen ingevulde vragenlijsten blijkt dat vooral Koreaanse mannen ouder dan 35 meer problemen hebben om een partner te vinden dan Koreaanse vrouwen.

Oorzaken

Wat de oorzaken zijn van de verschillen is niet met zekerheid te zeggen. Een gegeven is wel dat in het algemeen Aziatische vrouwen op de relatiemarkt een hogere status hebben dan Aziatische mannen. Het feit dat steeds meer geadopteerde Koreanen een hogere opleiding volgen, zou gunstig kunnen uitpakken voor hen. Naar het ‘waarom’ van de resultaten van de studie moet echter verder onderzoek worden gedaan.

Welbevinden

Dijkstra en zijn medeonderzoekers menen dat hun onderzoek van belang is omdat eerder onderzoek naar deze groep Koreaanse geadopteerden zich voornamelijk richt op vroege ontwikkeling, aanpassingsvermogen in de kindertijd en sociaal-economisch succes bij volwassenheid. Dit nieuwe onderzoek naar date-gedrag en burgerlijke status is volgens de onderzoekers belangrijk omdat het hebben van een partner cruciaal is voor het welbevinden en de sociaal-culturele integratie van geadopteerden.

Publicatie

Het artikel van Dijkstra, als gedragsbioloog werkzaam bij het Instituut Biologie van de Universiteit Leiden en aan de University of Texas in Austin, VS, is eind juli verschenen in het open access-tijdschrift Sociology Mind.

Links

Deze website maakt gebruik van cookies.  Meer informatie.